Pluizenbol

 

IMG_6371
Paardenbloem                   foto MvL

De zonnebloem (taraxacum officinale) is een onderschatte bloem. Het zijn eigenlijk duizenden bloemetjes op een steel. Eerst is hij geel en dan opeens is het een pluizenbol met aan elke pluis een vrucht met zaadjes erin. Hoe zit dat?

Nadat de bloemen door bijen zijn bezocht en bestoven, sluiten de gele blaadjes zich tot een bol, de blaadjes verwelken en er verschijnen pluizen met een zaadje. De zon laat de pluizenbol openen, klaar om op reis te gaan. Een flinke windvlaag doet het pluizenzaadje door de lucht zweven op reis naar een nieuwe bestemming. Eenmaal op de grond, een regenbuitje erover en het zaadje kiemt uit tot een nieuwe paardenbloem. Eerst de groene bladeren en dan weer de gele bloemen.

Studio Drift heeft de bloem op waarde weten te schatten en haar letterlijk super goed belicht. Het werk van Studio Drift is bijzonder en laat zich moeilijk definiëren. Hun kunst is technisch, bewegelijk, maar wat mij het meest aanspreekt, is de kunst met biologie als uitgangspunt. In hun werk staat de relatie natuur-mens-technologie vaak centraal.

Een van hun eerste projecten, Fragile Future, een serie lichtsculpturen met pluizenbollen van paardenbloemen rondom een ledlampje, bracht het duo internationale bekendheid. In het Stedelijk Museum kan je het nu zien. Ongelofelijk mooi! Een aanrader voor een ieder. Echt waar!

Tip: ga vrijdagavond dan zijn er weinig mensen in het museum en kan je je in alle rust je laten overrompelen door de vele pluizenbollen.

Pluizenbol Studio Drift
Studio Drift in Stedelijk Museum    foto MvL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s