Even Voorstellen met Chrysanten

Dag ik ben Monique van Lennep-Bekkering , zeg maar Mo. Vandaag begin ik aan mijn eerste blog. En mocht het je bevallen, dan kan je er elke week één lezen. Raden welke dag!

Mo

Ik ontwerp graftuinen. Wat? Ja, je leest het goed, graftuintjes.

Voordat je denkt: “ ik ben niet in een grafstemming en haak af”, wacht nog even, dit wordt géén sombere blog, maar een groene opgewekte blog over hoe het leven te vieren en de dood te eren.

Wat kan je verwachten

Een graftuin is een soort ode aan het leven van de overledene.  In de Groene Vrijdag  gaat het daarom niet uitsluitend over graftuinen,  maar vooral over het vieren van het leven.

Welke rubrieken mag je de komende maanden verwachten?  Het planten journaal, groen-troost-tips en korte interviews. Met mooie afbeeldingen en handige links om het leven te vieren.  Elke week komt er een  actuele plant of bloem aan bod en vandaag is dat de chrysant.

 Geluksbloem chrysant en Allerzielen

De naam Chrysanthemum stamt uit het  Grieks: ‘chrys-‘ is goud en ‘-anthemon’ is bloem. Het is van origine een gele bloem, maar tegenwoordig in alle kleuren gekweekt. Het is een sterke bloem die lang bloeit en in de volle zon kan staan.

Rode chrysant

Van oudsher is de chrysant verbonden aan Allerheiligen en Allerzielen. Vandaag is het Allerheiligen, een van oorsprong Christelijke dag waarop alle heiligen worden vereerd en herdacht. Morgen is het Allerzielen (het feest van de zielen), de dag waarop alle gestorvenen worden herdacht. Vooral in onze zuidelijke buurlanden worden kerkhoven opgeruimd en graven mooi versierd, veelal met chrysanten.

Wist je dat:

  1. wegens Allerheiligen en Allerzielen één keer per jaar een speciale chrysant (Conny) wordt gekweekt.  Dit jaar zijn ze weer super groot.chrysant roodchrysant wit
  2. Halloween de Engelse vertaling voor Allerheiligen avond is waarin de voorbereidingen worden getroffen voor de 2 feestdagen.
  3.  in China  de chrysant het symbool van het geluk is en
  4.  het nationale symbool in Japan.                chrysant nationaal symbool Japan

Tip

Morgen wordt Allerzielen in het Vondelpark bij de grote vijver om 19.00 uur gevierd . Je fietst dan door een sprookjesachtig park, de grote vijver licht op door de vele drijvende lichtjes.   Een mooie gelegenheid om een dierbare te herdenken www.allerzieleninhetvondelpark.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s