Klaproos in November

Donderdagavond stond ik met een oud kantoorgenoot te praten tijdens een TedX bijeenkomst van Clifford Chance, alwaar ik in een ver verleden heel wat uren heb doorgebracht. Hij had een rode poppy (klaproos) in zijn knoopsgat en hij was niet de enige. Toen herinnerde ik me het weer. In de week voor 11 november droegen alle Engelse advocaten op kantoor een rode stoffen bloem op hun revers . De rode klaproos staat symbool voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, die op 11 november 1918 eindigde.  Het waren de klaprozen die massaal de loopgraven rood kleurden.

Klaproos2

Stel je eens voor, een door granaten omgeploegd slagveld met gewonde en dode soldaten vol met rode klaprozen. Luitenant-kolonel John Mc Crae (1872-1918) schreef er een indrukwekkend gedicht over, ‘In Flanders Field’.

De Engelsen herdenken op  Rememberance day  (de zondag voor 11 november) de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog  en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien. Net als 4 mei in Nederland..

De rode klaproos (Papaver dubuim) bloeit uitstekend op omgewoelde grond, dat komt omdat de zaden van de klaproos lang hun kiemkracht onder de grond kunnen behouden.  Als dan na jaren de grond wordt omgespit en de zaden aan de oppervlakte komen ontkiemen ze tot rood, oranje achtige bloemen, met zwart kruisvormig middenstuk. Dat gebeurde dus op de slagvelden.

In Nederland zie je de klaproos op de meest onverwachte plekken, in bermen langs de snelweg, verlaten opgespoten zandvlaktes of op spoordijken. Een bekende soort is slaapbol (Papaver somniferum) waaruit opium gewonnen wordt. Ook komt het maandzaad van het maanzaadbrood van de Papaver.

Plantenjournaal – Herfstanemoon

De laatste bloemen van het jaar, de herfstanemoon of Japanse anemoon (Anemona hybrida).  Je kan ze niet missen, ze vangen je blik.  Als ik langs de lange rij mensen voor het Van Gogh Museum fiets, staan daar in de middenberm van de Paulus Potterstraat prachtige witte bloemen tussen alle herfstkleuren in. Sinds de zomer heeft deze straat een groene middenberm met bomen en al. En plots,  halverwege september waren daar die mooie helder witte anemonen.

Witte herfstanemoon

Deze vaste plant bloeit wanneer de andere planten zijn uitgebloeid.  Ze beginnen in september te bloeien totdat de vorst intreedt. Het is een sterke plant met wel honderd soorten, vele kleuren en verschillende lengtes (tussen 40 en 150 cm).  Je vindt ze in het roze, rood, lila en wit en ze staan het liefs in de zon.  Een zeer geschikte plant om je tuin of balkon in de herfst op te vrolijken.  Hierboven de Anemone Hybrida Honorine Jobert met helder witte bloemen en gele meeldraden in haar hart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s