Afscheidszoen 2013

Onontkoombaar aan het einde van ieder jaar. De lijstjes. Zo ook het lijstje van de overledenen in 2013. Een lijstje om (niet al te lang) bij stil te staan.  Een lijstje dat confronterend kan zijn.  Misschien een goed moment om kort de ondertitel van Groene Vrijdag uit te leggen: “There is a joy in living and a grace in dying“.  Het is een regel uit een Indiaas gedicht van Vimala Thakar en het verwoordt mooi de verbondenheid van leven en dood.  Net als in de natuur zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden.

boom meer van geneve

Wie leeft gaat uiteindelijk een keer dood.  Dat is tenslotte de enige zekerheid die we tijdens ons leven hebben.  Maar daar hoeven of willen we liever niet aan herinnerd worden. In India zien ze dat anders en gaan ze, zo lijkt het, makkelijker om met de dood.  Misschien komt het omdat hindoes en boeddhisten geloven dat je na je dood weer geboren wordt met een nieuw lichaam. Het betekent overigens niet dat het verdriet er minder om is.  Het gedicht doet me altijd even stil staan bij waar het in het leven om gaat.  Geniet van het leven.  Genoeg levenswijsheid.

Plantenjournaal – Maretak

Zoenend 2013 uit. Wie wil dat niet? Ga onder een maretak (Viscum album) staan en wie weet?

smithsonianmag.com

De maretak is een groenblijvende plant met witachtige bessen. De plant leeft op bomen en is een halve parasiet.  Voor water en mineralen is hij afhankelijk van zijn gastheer.  Deze mysterieuze plant met z’n vele bijnamen (mistel, misletoe, heksenkruid of vogelijm) komt in ons land voornamelijk voor in Limburg en groeit graag hoog in populieren en appelbomen.  Ze wordt in Nederland wettelijk beschermd.  De misletoe valt in de winter goed op door haar groene ronde verschijning in de kale bomen en bloeit van februari tot half april.

bron wikipedia

Vogels nuttigen de witte vruchten op de bomen maar lusten de kleverige (viscum) zaden niet, laten deze achter en met wat geluk schiet de wortel in de boom .  Dit is het begin van de mistletoe, vervolgens duurt het nog minstens vijf jaar voordat de witte bessen te voorschijn komen. Dus een beetje geduld moet je wel hebben. De geduldige Maretakkenman heeft er een hele studie van gemaakt en kweekt ze. Voor wie wil kan daar een appelboom met maretak bestellen.

De maretak heeft een lange geschiedenis van verschillende legendes en mythen. Eén uit de Griekse mythologie gaat over de godin Pesephone die haar toverstaf gebruikte om al het kwaad in de wereld te bezweren.  In de Middeleeuwse toverboeken wordt de maretak nog steeds aangeprezen als duivelbanner. Voor meer mythen ga naar meer mythen.

Alles goed en wel, geef mij maar het gebruik van ongestraft zoenen onder de maretak. Ik wens u vast een gezond en liefdevol 2014!

Een gedachte over “Afscheidszoen 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s