Winterwende

Zo tegen het einde van het jaar blik ik even terug. Wat ik wel of niet gedaan heb, of had moeten doen én niet gedaan heb. De laatste is natuurlijk de langste lijst. Te pijnlijk om hier uitgebreid te bespreken, bovendien niet interessant voor deze groenblog. Eentje wil ik met jullie delen, in de hoop dat de druk op mijn schouders zo groot wordt, dat ik het alsnog voor 2014 ga doen.  Ik woon in een straat met veel winkels, kledingwinkels, te dure kledingwinkels, veel te dure kledingwinkels. Je ziet veel vrouwen op te hoge hakken, hun mannen er sjokkend achteraan met bungelende grote tassen langs beide zijden van hun lichaam. De vrolijkheid op diens gezichten is ver te zoeken. Behalve kunstgroen in de etalages is er weinig groen in mijn straat te bekennen.  Ons huis heeft grote muren, waarvan er één nogal vochtig is, zowel de binnen als de buitenkant.  Zo’n muur leent zich bij uitstek voor begroeiing. En niet zomaar een klimopje, nee een hele tuin zou er kunnen groeien.  Zelf dacht ik meer aan mos graffiti.  Ik zag het al helemaal voor me een tekst van mos bijvoorbeeld ‘Een Prettige Koop’, een mooie kerstgedachte voor het winkelend publiek. Tja, het is volgende week kerst en er staat nog geen letter op de muur. Het mos heb ik al maanden in huis, net als de overige benodigheden, dus daar ligt het niet aan.  Het is de tekst waar ik over dub….. Of zal ik  een mooi patroon maken, zoals hier op de foto?  Wellicht zie je volgende week het begin van mijn groene muur. 

bron: hungryforliving.com

Plantenjournaal – Spar

Lange nachten, korte dagen en vannacht de langste nacht van 2013!  Vanaf morgen gaan de dagen lengen en worden ze gaandeweg lichter. Dat moet gevierd worden! Dat dachten ze duizenden jaren geleden al.  Met de winterwende werd de terugkeer van het licht gevierd, grote vreugdevuren werden ontstoken, veel gegeten en gedronken.  Het feest van de dankbaarheid. Alles werd versierd met groenblijvende takken en twijgen, uit het bos werd een groenblijvende boom gehaald en op het dorpsplein versierd. De voorloper van onze kerstboom.

“..Wat zijn uw takken wonderschoon..” Anders dan het lied  ‘O Dennenboom’ doet vermoeden, is een kerstboom meestal een spar (Picea) en geen den (Pinus).  Hoewel ze beide tot de dennenfamilie behoren verschillen ze nogal van elkaar.  Zo heeft de den harde, korte, ronde naalden en dennenappels.  De spar daarentegen heeft lange, zachte, platte naalden. Deze staan afzonderlijk van elkaar. Bovendien heeft de spar (sparre)kegels. Van de spar komt het vurenhout, waar onder anderen planken voor de bouw worden gebruikt. De den geeft grenenhout, duurzaam timmerhout voor meubels.

Den (Pinus) bron: Wikipedia

Hoewel de winterwende het begin van de winter inluidt, schijnt de zon heerlijk en voelt het vandaag als het begin van de lente.  Een witte kerst lijkt mij dan ook voor dit jaar uitgesloten. Ik wens jullie een fijne, gezellig én groene kerst toe.

Spar kerstboom
Spar kerstboom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s