Love is in the Air

Prunus     foto MvL
Bloesem in het Vondelpark                                                                foto MvL

Fiets gestolen. Tegen beter weten in, zoek ik door en kijk op plaatsen waarvan ik eigenlijk al weet dat ik mijn fiets daar niet heb neergezet. Als het tot me doordringt dat ie echt weg is, neem ik de benenwagen.  Grommend stap ik voort, eenmaal in het Vondelpark aangekomen besef ik dat het geheel geen straf is daar te lopen. De kleine elegante witte en roze bloemen aan de takken spreken tot de verbeelding. Je krijgt er automatisch goede zin van.

Prunusin het Vondelpark     foto MvLPrunus in het Vondelpark                                                                             foto MvL

De bloesem van een prunusboom vlak bij de ingang van de PC Hoofstraat komt voorzichtig te voorschijn. Je hebt vele soorten prunussen, maar welke zou dit zijn? Op het internet stuit ik op een aardige site met mooie foto’s inclusief bijbehorende namen van de flora bewoners in het Vondelpark  (www. inhetvondelpark.nl).  Bovendien is er een actuele bomenkaart aangemaakt (februari 2014) van alle bomen in het park. De PC-bloesem blijkt van een kerspruim (Prunus ceracifera ‘Antropura’) te zijn.

Aangekomen bij het rosarium staat een buxus in een hartvorm gesnoeid, althans zo zie ik het. Ik denk aan aan de kleine Cupido in het Rijks Museum. Het expressieve beeldje is van buxus hout gemaakt door Hendrick de Keyser, één van de belangrijkste 17de eeuwse beeldhouwers van Nederland. Buxus hout, ook wel palmhout  genoemd, is zeer hard.

Screeuwend kindSchreeuwend kind van Hendrik de Keyser                       Bron: Rijks Museum

Het schreeuwend kind is net gestoken door een bij. Bij de linker slaap zie je hem nog zitten. Het tafereel verwijst naar een verhaal uit de klassieke oudheid, waarin Cupido door een zwerm bijen achterna wordt gezeten en gestoken. Hij had stiekem van de honing had gesnoept. Zijn moeder Venus troost hem en leest hem de les. Als een steek van de kleine bij al zo’n pijn doet, wat zal een pijl van Cupido dan wel niet aanrichten. Tja, de liefde is zoet als honing, maar het liefdesverdriet is hartverscheurend. Lang leve de liefde!

Plantenjournaal- Buxus Sempiverens

Het palmboompje (Buxus Sempiverens) wordt al eeuwen lang gebruikt in allerlei architectonische stijlen, denk aan de Franse geometrische tuinen, de Engelse landschapstuinen of Italiaanse Renaissance tuinen. Dit komt mede doordat de mooie haagplant de gehele winter groen blijft. Bovendien kan de buxus zowel in de zon als in de schaduw staan. Bij half schaduw doet zij het best. Het is een uitermate makkelijke plant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s