Groene lente

Meidoorn
Meidoorn                                                                                         Foto: MvL

Hoe omschrijf je een kleur? Niet eenvoudig. Deze week liep ik met een vriendin in het Amsterdamse Bos. Veel groen. Maar het ene groen is het andere niet. Sommige bomen waren groener dan anderen en er was één die er uitsprong. Net of de boom met z’n groene blaadjes iets naar voren was gestapt om zijn felle kleur te showen. In het groen zat een ietsje pietsie geel, zodat zijn blaadjes frisser oogden dan die van de rest én het leek telkens of de zon alleen op zijn blaadjes scheen. Dat heeft de meidoorn goed voor elkaar.

Plantenjournaal – De Meidoorn

Tak van meidoorn Vondelpark
Tak van meidoorn in Vondelpark                                                       Foto: MvL

De meidoorn is een veelzijdige plant. Hij verschijnt zowel als struik als boom. Nu spat het groene van z’n blaadjes af, straks gaat hij bloeien en komen de witte bloemen te voorschijn,  om vervolgens in de herfst geheel rood te kleuren. Rode bladeren en bessen. Wie kleur wil weet welke boom of struik hij moet planten!

Crataegus monogyna - meidoorn
bloemen van de eenstijlige meidoorn

De eenstijlige Meidoorn (Crataegus monogyna) komt het meest voor in Nederland en stamt af van de rozenfamilie. De boom draagt takdoorns om dieren op afstand te houden, hoewel de vogels met name de vinken en spreeuwen graag in het najaar de rode bessen eten.  Een onbelangrijk weetje: de ‘puntige uitsteeksels’ ontstaan uit de tak van de meidoorn en worden  ‘doorns’ genoemd,  terwijl uitsteeksels die uit een vervormde bladknop ontstaan ‘stekels’ zijn. Zoals bij rozen het geval is. Dus rozen hebben geen doorns, maar stekels.  De tweestijlige meidoorn is kleiner, is zacht behaard op zijn takken en draagt langere doorns. Voor meer informatie kijk op AnneTannes Tuin.

GroenTips

De keukenhof is weer open (20 maart tot 18 mei). Anders dan vorig jaar staat nu de hele bende al in bloei. Het thema van 2014 is Holland en tulpen. Er is een Tulpomania tentoonstelling over de gouden bollen, diefstal van de bollen, de zwarte tulp en nog veel meer…… Wordt vervolgd. Plan uw uitje handig via het internet. Hou volgende week wel rekening met de bereikbaarheid vanwege de grootste wereldtop (Nuclear Security Summit) allertijden. Kijk op Keukenhof.  Misschien zie je Michelle Obama met haar man tussen de tulpen lopen of de Heer Hollande met z’n nieuwe vriendin. In ieder geval drinken Koning Willem-Alexander en koningin Máxima

keukenhof maart 2014                                                      Foto: Keukenhof

er komende zondag een kopje thee samen met de president van China Xi Jinping en zijn echtgenote Peng Liyuan. Mocht je ze zien doe ze de groeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s