Denkend aan

Franse bogen foto MvL
Franse bogen in Vliegenbos                                               foto MvL

Fietsend in Noord, sloeg ik rechtsaf het Vliegenbos in en daar stonden enorme gietijzeren bogen.  Ze misstaan niet, integendeel, ze zijn mooi, maar waarom die bogen op deze plek? Een bordje geeft uitleg: de bogen komen uit de beroemde vishallen Les Halles van Parijs. Het idee komt van kunstenaar Peter Diem, hij wilde Parijs met Amsterdam verbinden en de historische plek waar vis verhandeld werd met de vissers die in de 13e eeuw aan de Amsterdamse IJ-oevers woonden.  De vissers zijn weg en Noord heeft weinig met Parijs te maken, maar verbinden kan natuurlijk altijd.

Denkend aan Parijs, denk ik aan het bloemetje Pensée dat ik (stiekem) plukte in het Vondelpark. Samen met vriendin J. liep ik zondagochtend extra vroeg in het park richting het hek van de Vondelweide om ons bij een stilte wandeling aan te sluiten. We waren eerder van huis gegaan zodat we nog wat konden bijkletsen. Het was heel stil bij het hek, geen kip te zien, noch te horen. Er was toch maar één hek? Nee, er was er nog één. Toen we verlaat bij het juiste hek aankwamen, zat het al op slot en een tiental mensen met vlotte ANWB kledij, slenterde tussen de grassen, turend naar de grond: ze wilden ons liever niet zien. Wij besloten onze eigen natuurwandeling te maken.  Aan het eind waren we volledig bijgepraat. Er is geen seconde stilte gevallen.

Plantenjournaal – Maarts viool (Viola odorata)

Maarts viooltje foto: Janine ten Horn
Maarts viooltje                                                      foto: Janine ten Horn

Het eerste plantje dat we zagen was Pensée, het Maarts viooltje. De blauw-paarse bloem ruikt bedwelmend lekker: fris en zoet tegelijk. Net als de liefde. Niet voor niets was het maarts viooltje gewijd aan de godin van de liefde, Aphrodite. De bloem symboliseert de liefde tussen geliefden, maar ook de onvoorwaardelijke liefde tussen moeder en kind. Een gedroogd viooltje werd vaak bij brieven meegestuurd om het een of ander duidelijk te maken.

De geur van het viooltje is heel bijzonder, omdat het verdwijnt zodra je het ruikt. Vermoedelijk bevat het viooltje een stof die de geurharen in het neusslijmvlies verdooft, waardoor je het niet meer ruikt.  De bloem wordt veelvuldig gebruikt in verfijnde parfums, maar ook in salades. Je kunt het blad zo eten. De bloemen en bladeren kunnen verwerkt worden tot sap, likeur, jam of thee.

Mijn geplukte viooltje uit het Vondelpark heb ik niet opgegeten, maar het ligt te drogen in een Rijksmuseumboek. Brief volgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s