Hollands landschap

Boertange      Foto MvL
Boertange                                                                          Foto MvL

Als mijn broer blij is, dan deelt hij dat graag met z’n vrienden en met mij. Een aardige gewoonte.  Zo kreeg ik deze week elke dag een foto met de de vraag: waar zijn we nu? Mijn broer woont zo’n 25 jaar in het buitenland en is voortdurend voor zijn werk op reis in verre oorden. Meetings in Australië, Amerika, Afrika in een week is voor hem, geloof ik, normaal. Deze week is hij in Nederland, niet voor zaken maar voor vakantie. Hij is getrouwd met een Zwitserse en vond het de hoogste tijd om haar Nederland te laten te zien.  Zijn enthousiasme over de schoonheid van Nederland werkt aanstekelijk. Bovenstaande foto is gemaakt in het vestingdorpje Boertange in Zuid-Oost Groningen, bij de Duitse grens.  Hollandser kan het niet. Zo kreeg ik verder nog een oude brug, bleek in Sneek te zijn en een terras aan een oude gracht. Dat kan natuurlijk overal zijn. Het was Leiden.  De enige plaats die ik goed had was Lisse,  niet echt moeilijk als je een afbeelding van tulpen krijgt. Zonder de deur uit te hoeven heb ik deze week veel moois van Nederland gezien.

Tulpen uit de Keukenhof  Foto JP
Tulpen uit de Keukenhof                                                                      Foto JP

Het was echt de week van de foto’s.  Vriendin J. stuurde me zeven afbeeldingen van voorjaarsbloeiers uit het Vondelpark met het verzoek de botanische naam erbij te plaatsen.  Vriendin J. is tuinarchitecte en mijn steun en toeverlaat bij al mijn groenvragen. Mijn plantenkennis is nog niet je van het. Aan de slag moet ze gedacht hebben. Een paar wist ik er gelukkig,  maar dan nog juist opschrijven. Ik kreeg meteen een puntenaftrek. De geslachtsnaam van de  botanische naam moet altijd met een hoofdletter zoals Scilla en het  tweede deel – de soort aanduiding met een kleine letter – Scilla sibirica.

Scilla siberica    foto: Janine ten Horn
Scilla siberica                                         foto: Janine ten Horn

 

Plantenjournaal – Bosanemoon (Anemone nemorosa)

De bosanemoon (Anemone nemorasa) zat ook tussen de gestuurde fotos.  De naam verraadt het al,  de kleine witte bloemetjes komen veel voor in bossen. Een ideale schaduwplant.  Er bestaan veel cultuurvariëteiten: dubbel-, extra groot- en grootbloemige met verschillende bloeitijden. De witte bloemen van de bosanemoon steken fris af tegen het helder groene blad. Ze bloeien van maart tot mei en zijn zeer geschikt als bodembedekker in een schaduwtuin.

bosanemoon van J. ten Horn
Anemone nemorosa                                          Foto: Janine ten Horn

Alleen de naam van onderstaande bloem moet ik nog hebben. Wie helpt?

foto Janine
foto: Janine ten Horn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s