Als de rapen gaar zijn

Afbeeldingsresultaat voor koolzaad

Raapzaad                                                          bron:agro-chemie.nl

Langs de snelwegen kleurt het geel en het ruikt naar kool. Dat laatste heb ik niet echt waargenomen, want de ramen van mijn auto weigeren open te gaan. De gele gloed zie je uit je ooghoeken als je over de snelweg vliegt.  Daar kan je niet omheen. Het is nog een hele kunst om je ogen op de weg te houden als het gele goed welig voorbij tiert. Ik heb het over raapzaad en niet over koolzaad (dat er trouwens zeer op lijkt). Dankzij de website Flora van Nederland is het herkennen van wilde planten een stuk eenvoudiger geworden.  Het is een handige site om planten te determineren: je kan zoeken op de plantsoorten, de maanden wanneer ze bloeien of de kenmerken die een plant heeft. Een kind kan de was doen.

Raapzaadbloem                         bron: http://www.wildebloemeninfo.nl

Terug naar het raapzaad (Brassica rapa subsp. oleifera). Dat bloeit voornamelijk op stukken grond die eerder omgewoeld zijn geweest. Het zijn dus echte pioniers, planten die als eerste ergens groeien en bloeien. De 4-bloembladen zijn helder geel en haar knoppen komen niet boven de open bloemen uit, terwijl bij het koolzaad dat juist wel het geval is. Volgt u het nog? Ik ga gewoon door, want bij determineren hoort goed kijken. Het koolzaad heeft blauwgroene bladeren, terwijl het raapzaad alleen van boven blauwgroene bladeren heeft en beneden grasgroene. Het grasgroen blad is liervormig en behaard, terwijl het blauwgroene hartvormig én onbehaard is.  Genoeg gedetermineerd!

 Plantenjournaal- Daslook

allium in het Vondelpark foto: MvL
Allium ursinum in het Vondelpark                                      foto: MvL

Een andere wilde plant is daslook (Allium ursinum). Ik zag ze niet langs de snelweg, maar in het Vondelpark toen ik voorbij fietste. Ze stonden daar met velen onder de bomen de boel op te lichten.  Het zijn woekeraars. Daslook is vrij zeldzaam, lees ik op het internet en is bovendien een beschermde soort.  Ze mag daarom niet geplukt worden. Dat zie je er niet aan af als je zo ziet staan met z’n allen.

De geslachtsnaam ‘Allium’ betekent ‘look’ en de soortnaam ‘ursinum’ slaat op ‘beer’. Dit verwijst naar het oude volksgeloof waarin men dacht dat beren die uit hun winterslaap kwamen als eerste op zoek gingen naar wat daslook om van te eten.

Daslook is familie van bieslook, ui en knoflook en dat ruik je. Je ruikt ze eerder dan dat je ze ziet. De lucht lijkt sterk op die van knoflook, maar is minder scherp en je eet meestal niet de knolletjes maar het blad of de bloemetjes. Daslook soep schijnt lekker te zijn. Vanavond maar eens proberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s