Van Paardenbloem naar Pluizenbol

IMG_6371

Paardenbloem                   foto MvL

De paardenbloem (taraxacum officinale) is een onderschatte bloem. Het zijn eigenlijk duizenden bloemetjes op een steel. Eerst is hij geel en dan opeens is het een pluizenbol met aan elke pluis een vrucht met zaadjes erin. Hoe zit dat?

Nadat de bloemen door bijen zijn bestoven, sluiten de gele blaadjes zich tot een bol, de blaadjes verwelken en er verschijnen pluizen.  Hierin zitten de zaden. De zon laat de pluizenbol openen, klaar om op reis te gaan. Een flinke windvlaag doet het pluizenzaadje door de lucht zweven op reis naar een nieuwe bestemming. Eenmaal op de grond met een regenbuitje erover, kiemt het zaadje uit tot een nieuwe paardenbloem. Eerst de groene bladeren en dan weer de gele bloemen.

Studio Drift, een kunstenaars collectief, heeft de bloem op waarde weten te schatten en haar super goed belicht. Het werk van Studio Drift is bijzonder en laat zich moeilijk definiëren. Hun kunst is technisch, bewegelijk en biologie speelt een belangrijke rol. De relatie natuur-mens-technologie staat vaak centraal in hun werk.

Een van hun eerste projecten, Fragile Future, is een serie lichtsculpturen met pluizenbollen van paardenbloemen rondom ledlampjes. In het Stedelijk Museum kan je het nu zien. Ongelofelijk mooi! Een aanrader voor een ieder.

Tip: ga vrijdagavond dan zijn er weinig mensen in het museum en kan je je in alle rust je laten overrompelen door de pluizenbollen.

Pluizenbol Studio Drift
Studio Drift Stedelijk Museum A’dam 2018

Plaats een reactie