Stille Lampenpoetser en Duizendknoop

jorn-van-leeuwen-geranium-meteoor-8_645_425_s

                                          Schilderij van Jorn van Leeuwen, Geranium Meteoor 8

Bloemenstillevens zijn weer hot.  Wie dacht dat bloemstillevens saai en gedateerd zijn, heeft het mis. Bloemstillevens zijn helemaal terug.  Wat dacht je van de geraniums van Jorn van Leeuwen ? Deze jonge kunstenaar doet de geranium weer eer aan. De groot uitgelichte groene bladeren met de felgekleurde bloemen spatten het zwarte doek af. Niet voor niets ontving hij vorige maand een stimuleringsprijs, de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uit handen van Willem- Alexander.

De beroemde Engelse David Hockney, de 70 reeds gepasseerd, schilderde als eerste op de iPhone klassieke bloemstillevens. Nadat hij de verse bloemen via een app op de iPhone en later de iPad schilderde, stuurde hij het bosje bloemen naar zijn vrienden. Bloemen maken mensen blij, moet hij gedacht hebben. Zie dit You Tube filmpje.

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de bloemstillevens moet terug naar de 15e eeuw. In de Nederlandse Gouden eeuw komen de bloemstillevens helemaal tot bloei en beginnen de schilderijen onbetaalbaar te worden. In die tijd speelt de symboliek van de bloemen een belangrijke rol en wijzen ze vaak naar de vergankelijkheid van het leven. Een impressie van stillevens uit de 19e en 20ste eeuw is te zien in het museum van Gouda waar een solo tentoonstelling van de bloemstillevens van Henri Fantin- Latour (1836 -1904) hangt.

Witte pioenen, rozen en narcissen. Olie op canvas

Plantenjournaal –  Duizendknoop en Lampenpoetsersgras

Het is druk op het Museumplein nu het Stedelijk en het Rijks weer open zijn. Mocht je de drukte op het plein even willen ontvluchten dan heb je heel dichtbij een kleine oase van rust. De tuin van het Rijksmuseum. De toeristen staan in de rij en de Amsterdammers fietsen er nietsvermoedend in een razend tempo voorbij. In de zomer lekker luieren op een van stoelen met krantje en koffie van het koffietentje. En in de herfst? In de herfst is het er nog stiller en misschien wel mooier. Zie het rood van de duizendknoop, lichtbruine pluimen van de siergrassen en het lila van de overgebleven lavendel.

persicaria liggend

De duizendknoop (Persicaria amplexicaulis) is net als de Anemona (zie vorige week) een langbloeier mét een grote variëteit aan kleuren. Ze groeit van juli tot aan de vorst!  Wie in de herfst wil genieten van kleur in zijn tuin, kan niet om de duizendknoop heen.  De rechtopstaande aren kleuren roze, wit tot vele tinten rood én kunnen tegen een stootje.  Ze houdt van zon of halfschaduw en is bestand tegen slakken. Er komen veel nieuwe soorten bij.

Duizendknoop is goed te combineren met siergrassen. Op de foto staan ze voor de lampenpoetsersgrassen (Pennisetum alopecuroides). Rijkbloeiend (van juli tot oktober) met opvallende pluimen. Trouwens, grappige naam. Vroeger werden de pluimen gebruikt voor het schoonmaken van de glazen van de olielamp. De Latijnse naam mag er ook wezen, alleen moeilijker te onthouden. Maar misschien met de vertaling erbij iets makkelijker (penne = veer, seta= stoppel en alopecuroides = lijkend op een vossenstaart). De Lampenpoetser houdt van een zonnige plek, niet te droge grond en is eenvoudig in onderhoud. In het vroege voorjaar snoeien tot 10 cm boven de grond.

Tips 

  • In Galerie Van Slagmaat (Woerden) zijn de geraniums van Jorn van Leeuwen nog tot 23 november 2013 te zien;
  • Wie meer van de traditionele bloemstillevens houdt, kan tot en met maart 2014 terecht in het Museum van Gouda waar de bloemen van Henri Fantin-Latour te bewonderen zijn;
  • Liever thuis blijven? Maak een vaas met bloemen op je iPhone en stuur ‘m naar een vriend.

Een gedachte over “Stille Lampenpoetser en Duizendknoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s