Mossige Putto

Terwijl een vriendin en ik samen de tuin van K. snoeien, zeg maar winterklaar maken, kijkt een met mos beklede Putto tevreden in onze richting. De engel lijkt te denken, ‘Goed zo dames, nog even doorwerken en dan is het klaar. Ik heb alle tijd.’

foto (11)

Ik hou van mos, het maakt steen zachter. Wat dacht je van paden in het bos bekleedt met mos (ben vast voor 5 december bezig) of van dikke bomen half gekleed in het groen?  Alles wordt er zacht en stiller van. Het heeft iets geruststellends. Ook als je de weg kwijt bent. Mos kan dan helpen, het is namelijk vaak de noordkant van de bomen die begroeid zijn met mos, omdat dit de vochtigste kant is. Op de zuidkant, waar de zon op schijnt, groeit geen mos, omdat de schors daar te droog is. Voor meer hierover zie natuurindicatoren.

Voor grafbeplanting gebruik ik graag sterrenmos (Sagina subulata). Hoewel klein van stuk, valt het plantje op door zijn subtiliteit. Vooral als er in mei wit- en sterachtige bloemetjes in verschijnen. Het is een groenblijvend vetachtige plant en matig winterhard. Sterrenmos houdt van zon, maar staat niet graag in de volle zon of geheel in de schaduw.

Plantenjournaal – Bollen planten kan nu nog!

Vanaf half september tot begin december kan je bollen planten. Hoe eerder hoe beter. Als het maar droog is en niet vriest kan het tot het einde van de herfst. Dit weekend ziet er goed uit om nog even de handen uit de mouwen te steken. Een beetje werk, maar geheel niet moeilijk. En zie het resultaat!

foto (10)
Buxus semperivens
Buxus met Tulipa Francoise en Narcissus 'Talia'
Tulipa Francoise en Narcissus ‘Talia’

Links mijn buxus in de herfst en rechts de buxus in de lente. Ik heb vorig jaar eind november tulpenbollen geplant (10 cm onder de grond) en de narcissen (6 cm onder de grond). Een ezelsbruggetje is dat bollen twee keer zo diep geplant moeten worden als ze hoog zijn. Om straks te genieten van bloeiende bloembollen -zoals tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en andere bloemen– moet je ze nu planten! Geen tuin? Dan plant je de bollen in bakken of potten voor op het balkon of bloembakken voor het raam.

Tips:

  • Houd bij het planten rekening met de verschillende bloeitijden zodat je de hele lente kan genieten van de bloemen.
  • Plant laag groeiende bloembollen, zoals krokussen, sneeuwklokjes en hyacinten voor hoger bloeiende bloembollen zoals de tulp of de narcis.
  • Plant de bollen in groepen, één bloem alleen staat zo verloren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s