Opgeruimd staat netjes

Met kerst in aantocht is een dennentakje wel op zijn plaats, dacht ik zo.  Behalve in een kerststukje verwerken, kan je meer met zo’n groen takje. Laat dat maar over aan Ursus Werhli.  Al gehoord van hem?

Urssus Werhli
Urssus Werhli

Ursus Werhli  is een Zwitserse kunstenaar die orde in de chaos schept. Hij is netjes en punctueel. Een echte Zwitser dus. Begin deze maand presenteerde hij zijn tweede boek ‘Kunst aan de kant!’ in het Stedelijk Museum van Amsterdam. Hierin ordent hij meesterwerken uit de schilderkunst op een wel heel bijzondere wijze, van Van Gogh tot Miro en van Klee tot Picasso. Uit zijn vorige boek ‘Opruimen dat is kunst !’ komen deze dennentak foto’s. Bij veel van zijn foto’s verschijnt er vanzelf een glimlach op je gezicht. Misschien iets voor een Sinterklaas of kerst cadeau?   Ook leuk voor kinderen. 

Ursus Werhli
Ursus Werhli

Plantenjournaal – Winterroos, kerstroos of nieskruid

De  Helleborus  is één van de winterbloeiende  en groenblijvende planten die kleur geven aan de wintertuin.  De hangende bloemen kleuren van groen tot wit en van roze tot paarsachtige tinten.

De helleborus heeft vele namen in het Nederlands; kerstroos, winterroos, lenteroos of  (stinkend)nieskruid afhankelijk van de soort.   De naam kerstroos slaat vooral op Helleborus niger die in kassen wordt vervroegd om ze rond de kerst bloeiend in huis te halen. De meeste soorten in de tuin beginnen pas na de kerst te bloeien van januari tot april. Het is een winterharde plant, houdt van half schaduw, staat graag uit de wind en gedijt goed op een niet al te droge grond.

Helleborus niger
Helleborus niger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s