‘Mandela’s Gold’

Strelitzia reginea “Mandela’s Gold” plantzafrica.com

Om Nelson Mandela te eren begin ik met deze prachtige paradijsvogelbloem of wel de Strelitzia reginae ‘Mandela’s Gold’.  Deze zeldzame gele variant van de Strelitzia reginae is in 1996 naar Mandela vernoemd.  De Strelizia regina is gewoonlijk oranje en komt in Zuid-Afrika veel voor.  Na twintig jaar onderzoek en  handmatige bestuiving heeft curator John Winter (van de Kirstenbosch Botanische Tuin in Kaapstad) deze bijzondere bloem gekweekt. De bloemen komen één voor één uit.

Zes december zal voortaan een hele bijzonder dag zijn. Ik ga vanmiddag zaden van de Golden Mandela bestellen en wie weet, bloeit Mandela volgend jaar op 6 december.

Plantenjournaal – Cyclaam

cyclamen in de tuin
cyclamen in de tuin

De Cyclaam is hip. Terug van weggeweest. Zag je vroeger de rode of witte cyclaam tijdens de kerst op tafel staan, is er nu de winterbloeier die de kerst buiten kleurt. In de chique wijken van Londen, versieren ze alle straten.  In bloembakken voor de ramen, van wit, roze en rode veelal gecombineerd met kleine buxussen.  Heel feestelijk.

Elke soort heeft zijn eigen bloeitijd, ze volgen elkaar in bloei op.  Zo geniet je de hele herfst en winter van kleur in de tuin of balkon. De ongeveer twintig soorten kan je indelen in drie groepen Cyclamen europaea, Cyclamen coum en Cyclamen neapolitanum (ook wel de Cyclamen hederifolium). De eerste twee bloeien vanaf december tot en met maart. Cyclamen neapolitanum bloeit al vanaf oktober en gaat door tot eind december.

Ze houden van van een schaduwrijke plek, beetje zon is o.k. en van goed gedraineerde grond (dus niet te nat).  Het is raadzaam de cyclaam jaarlijks met compost of tuinaarde af te dekken.

kerstversiering met witte cyclamen
kerstversiering met witte cyclamen

Tussen de sierappel bomen (malus’Red Senitel’) en de Portugese laurierkers (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’) heb ik de daktuin vast voor de kerst versierd met cyclamen.

Groen-troost-tip – Wereldlichtjes

Elke 2e zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Op deze dag steken mensen over de hele wereld om zeven uur kaarsjes aan om overleden kinderen te herdenken. Deze Amerikaanse traditie wordt door steeds meer landen overgenomen. Ook in Nederland worden er aanstaande zondag 8 december lichtjes aangestoken. Zie voor de plaatsen de website van Wereldlichtjesdag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s