Hulst onder je kussen

Puddle II, olieverf op doek van Jim Harris

In galerie Roger Katwijk hangt een dertigtal schilderijen van de in Amsterdam woonachtige Britse kunstenaar Jim Harris (Londen, 1968). Harris schildert als een van de weinige hedendaagse schilders en plein air. Met zijn ezel en kwasten trekt hij erop uit zoals zijn collega landschapsschilders in de 19de eeuw deden. Hij maakt stillevens met losse, snelle  kwaststreken vanuit verschillende perspectieven. Mooi om even bij stil te staan en naar te kijken. (De expositie is nog te zien tot 11 januari 2014).

Plantenjournaal – Hulst

Bij het zien van hulst (Ilex aquifolium) denken we al snel aan kerst.  De groene blaadjes en felrode bessen worden graag als kerstdecoratie gebruikt en de scherp gekartelde blaadjes liggen nu ook bij de banketbakker, zij het in chocolade vorm. Buiten zijn de blaadjes en bessen giftig, niet voor de vogels, wel voor de mens. Dus niet geschikt voor een salade tijdens de kerst, tenzij je tegen het gezellige familie-diner opziet.

Evenals de klimop, spar en den heeft hulst een symbolische functie. Het gaat daarbij altijd over leven en overleven. De Romeinen plantten hulst rondom hun huis om zich te beschermen tegen blikseminslag en om gevaren als hekserij buiten de deur te houden. Het schijnt werkelijk dat de bladnerven van de hulstbladeren als een soort bliksemafleiders fungeren en de boom voor blikseminslag behoeden. Van de heksen weet ik het niet.

Voor de Engelsen brengt hulst nog steeds geluk in huis, wel dient het voor de driekoningen het huis uit te zijn. Om geen ellende te krijgen dient het kerstgroen op driekoningenavond te worden verbrand, aldus Engels bijgeloof.

Ilex meserveae "Heckenfee
Ilex meserveae “Heckenfee”

De hulstfamilie (Aquifoliaceae) is groot, er zijn meer dan vierhonderd soorten.  De meesten zijn groenblijvend en zeer winterhard. In het voorjaar dragen ze kleine witte onopvallende bloemetjes. Je hebt mannelijke en vrouwelijke bloemen die op verschillende planten voorkomen (tweehuizige plant). Hulst lijkt onaantastbaar door tijd en wisseling van seizoenen en is daardoor zeer geschikt voor grafbeplanting. Het groeit traag en laat zich makkelijk snoeien in allerlei vormen (even handschoenen aan).

Tenslotte, hulstbladeren onder je hoofdkussen schijnen ervoor te zorgen, dat je dromen uit komen. Je weet wat je te doen staat vanavond voor het slapen gaan.

Een gedachte over “Hulst onder je kussen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s