Edelweiss, Edelweiss……

bergen vanaf de Montfort
Bergen vanaf de Montfort,  Verbier                                foto MvL

In de bergen van Zwitserland zie je in de winter niet veel bloemen. Eigenlijk geen. Bij bergen en bloemen denk ik aan edelweiss . En bij edelweiss denk ik aan de smartlap uit the sound of music ….. gezongen door de niet onknappe   ‘Captian Von Trapp’. (door hieronder op edelweiss te klikken droom je even weg)

bron the secretkeeper.net

Edelweiss, Edelweiss
Every morning you greet me
Small and white, clean and bright
You look happy to meet me.

Plantenjournaal – Edelweiss (Leontopodium alpinum)

Edelweiss is een rotsplantje en woont hoog in de bergen in de Alpen, Jura of Balkan. Oorspronkelijk komt de plant uit de hooggebergten van Azië en behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). Het zijn wit-viltig behaarde plantjes, ze houden van zon, ze bloeien van juni tot augustus en ze zijn uiteraard winterhard. Een Belgische fysicus ontdekte dat edelweiss zich goed beschermt tegen ultraviolette stralen dankzij haar geraffineerde “parasol”. De fijne haartjes op de bloem houden de schadelijke stralen tegen. Dit fijne dons absorbeert de uv-stralen bijna volledig en laat alleen het noodzakelijke licht door. Edelweiss is dus ideaal om je te beschermen tegen de zon.

bron: Piruja55.blogspot.com

Wat een contrast die enorme kolossale bergen en daartussen een prachtig klein wit bloempje. Wonderbaarlijk! Groeit edelweiss ook in het lage Nederland ? Mijn man wist mij te vertellen dat hij op de lagere school biologieles kreeg van de bekende bioloog Frits Portielje (1886 – 1965), lang het boegbeeld van Artis en een meesterverteller. Portielje onderzocht verschillende soorten edelweiss en plantte enkele in de tuin van de Amsterdamse Montessorischool. Voor die tijd (méér dan 70 jaar geleden…….ahum voor WO II) heel bijzonder, vooral omdat edelweiss in de Alpen op een gegeven moment met uitsterven werd bedreigd. Het geliefde bloempje werd veelvuldig geplukt, niet alleen omdat het een goed middel schijnt te zijn tegen buikklachten, ook toeristen namen het graag mee naar huis als souvenir. Tegenwoordig is het in het wild plukken van edelweiss verboden op straffe van een flinke boete. In Zwitserland dan.

In Nederland wordt edelweiss tegenwoordig op grote schaal gekweekt. Edelweiss is dus weliswaar in het wild een bijzondere en zeldzame bloem, het is echter niet nodig om ontoegankelijke rotsgebergten te betreden om er één in handen te krijgen. Je plant ze gewoon in de tuin.

Nog even over Frits Portiele. Onlangs was ik op begraafplaats Westerveld in Driehuis en zag daar een klein hondje bij een steen zitten. Je raadt het al.

Portiele graf 2
Graf van Frits Portielje en zijn vrouw          foto MvL

Groentips

  • Zowel voor kinderen als volwassenen worden in de Artis bibliotheek maandelijks de Portielje lezingen gegeven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Aanstaande zondagochtend (2 febr 2014) is er een lezing over de maan. Voor een programmaoverzicht zie de Portielje lezingen
  • Vermeerdering  van edelweiss kan gemakkelijk door zaaien in februari tot maart in potten, of door scheuten.
  • Plant vervolgens de edelweiss in de tuin in een mengsel van scherp zand met heel weinig  potgrond of leem, waaraan een flinke hoeveelheid kalk is toegevoegd.  Puingruis afgedekt met bijvoorbeeld maaskeien (16 – 25 mm) of cararakeitjes  (12 – 16 mm) is ook een goed substraat. Strooi ieder jaar een kleine hoeveelheid kalk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s