Tulpen op je kop

foto MvL
Meisje met tulpenband in het Stedelijk                      foto MvL

Het bloemenmeisje van nu draagt een tulpenband. Elegant en guitig tegelijk. Aardig bedacht van Marcel Wanders. Ottomaanse sultans droegen een tulp op hun tulband als symbool. (De naam tulp is afkomstig van het Perzische woord ‘tulipan’ dat tulband betekent.)  De tulpenmeisjes ontvingen gasten in het Stedelijk Museum Amsterdam tijdens de opening van de expositie van de inmiddels wereldberoemde ontwerper Marcel Wanders. Hij heeft een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk. In drie ondergrondse ruimtes, de witte, de zwarte en de art direction lounge van het museum zijn meer dan 300 van zijn ontwerpen ‘ge-uppinned’ . De bloemenlampen stralen je tegemoet en wit vrouwelijk schoon met tulpband kijkt je mysterieus aan. Zeer de moeite waard om een kijkje te nemen!

.

Plantenjournaal – Tulpen

De tulp (Tulipa) komt oorspronkelijk uit het verre Oosten en kwam via het Ottomaanse rijk rond de 16de eeuw naar Europa.  Aan het einde van die eeuw verscheen de tulp voor het eerst in Nederland. De eerste exemplaren werden rond 1593 door professor Carolus Clusius geplant in de tuin, die tegenwoordig de Hortus Botanicus in Leiden heet. De tulp was in die tijd bijzonder en exclusief. Alleen de rijke adel kon ze kopen. De sneeuwklokjes-gekte (zie mijn Groene Vrijdag Sneeuwklokjes op Mars), was daarbij vergeleken niets. Een bedrag van bijvoorbeeld fl 4.000, – (nu :€ 1.820,-) voor één bol was helemaal niet ongewoon in die tijd. Voor meer geschiedenis zie Tulpenmanie.

behang
tulpenbehang                                                       foto MvL

Tulpen kunnen niet in een warm klimaat worden gekweekt, omdat ze een koude nacht en een koude winter nodig hebben om te kunnen groeien. Tulpenbollen kunnen het beste in oktober en november worden geplant, maar met deze winters kan het december ook nog. De bloeiperiode loopt van april tot in juni. Ik durf te wedden dat ze dit jaar in maart al beginnen te bloeien. Behalve de gecultiveerde tulp kent men ook de ‘botanische tulp’, die vooral geschikt is voor in de tuin, omdat de bollen in de grond kunnen blijven zitten en het jaar daarop weer uitkomen. De bostulp (Tulipa sylvestris) is de enige soort die in Nederland in het wild voorkomt.  De tulp hoort bij de leliefamilie. Voor meer informatie zie de tulpsite. 

Al is de tulp niet zo bijzonder als in de 17 de eeuw, is het de meest verkochte bol en zie je de tulp overal afgebeeld, zelfs op behang, het blijft mijn lievelingsbloem. De eenvoud van de bloem op zijn statige stengel. Gewoon mooi.

Groentips

  • De tentoonstelling Marcel Wanders, Pinned Up at the Stedelijk, 25 Years of Design, duurt van 1 februai tot 15 juni in het Stedelijk Museum Amsterdam
  • Ben je in het Noorden van het land dan heeft het Groninger Museum ook wat voor natuurliefhebbers in de kunst. Prachtige landschappen en stillevens hangen daar uit de verzameling van de Duitse tropenarts en kunstverzamelaar Gustav Rau (1922- 2002). De tentoonstelling Natural Beauty is nog te zien tot en met 25 mei 2014.

Een gedachte over “Tulpen op je kop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s