Sneeuwklokjes op Mars

Volgens onderzoek van de Wageningen Universiteit is het mogelijk om voedsel te verbouwen op Mars
Mars                                                                                     bron AFP

Stel je voor bloeiende sneeuwklokjes (galanthus) op Mars.  In Nederland is het witte, lieve bloempje in de winter al opvallend,  laat staan op Mars.  Daar is het teer uitziende plantje meteen een stoere bloeier tussen al dat rode gesteente. Helaas kan ik nu geen afbeelding laten zien.  Wellicht binnenkort, want onderzoekers in Wageningen hebben ontdekt dat planten en gewassen aardig gedijen op nagebootste Marsgrond. Beter dan op de Maan. Tuinkers en tarwe stonden zelfs al in bloei. Wel even insecten van de aarde mee nemen, anders kan er geen bevruchting plaats vinden.

Plantenjournaal- Galanthus

Terug naar de aarde. Binnenkort breken de sneeuwklokjesgala’s weer los, daar komen de echte bewonderaars op af, de zogenaamde galanthofielen. De galanthonamia breekt dan uit. Sommige galanthofielen reizen heel de wereld af om bijzondere sneeuwklokjes te zien en leggen dan zomaar 300 euro voor een bolletje neer.  Ja, dat lees je goed! Echte verzamelaars hebben grote bedragen voor het bolletje over.

Het sneeuwklokje komt uit de narcisfamilie en er zijn wel 2000 verschillende klokjes (onder te brengen in 20 soorten). Het meest voorkomende sneeuwklokje in Nederland is de Galanthus nivalis en kost ongeveer 10 eurocent. Het duurste sneeuwklokje is, denk ik,  de  ‘Elisabeth Harrison’, een bolletje wat op eBay werd verkocht voor 725 euro.  Een buitengewoon hoog bedrag, maar niet te vergelijken met de zeventiende-eeuwse tulpenprijs. Nog even over de naam: Galanthus heeft deze te danken aan de melkwitte bloempjes (het Griekse gala is melk, anthos is bloem). Flora van Nederland geeft in een kort filmpje een mooie uitleg over het sneeuwklokje. Veel plezier. Ook op je sneeuwklokjesgala!

P.s dresscode wit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s