Vuur onder het ijs

bron http://www.schaatsen.nl

Weer twee medailles in Sotsji erbij. Heerlijk het oranje schaatsgeweld. Onze helden schaatsen zich het vuur uit de sloffen. Spannend zoveel goud, zilver en brons. En er volgt meer …  Voordat de medailles worden omgehangen is daar nog de bloemen ceremonie. Wat heet, het woord ‘bloemen’ kan beter worden weg gelaten. Dit zijn de duurste olympische spelen ooit en dan krijgen de winnaars zo’n klein ‘l’  boeketje. Een bos bloemen uit Madurodam is er niks bij.  Bloemenveiling Aalsmeer doe er wat aan!

Vandaag geen schaatsen. Wat nu? Om bij het ijs te blijven raad ik een ieder aan om de expositie ‘Vuur onder het ijs’ van Vallotton in het Van Gogh Museum te bekijken. De Frans-Zwitserse kunstenaar is bekend van zijn zwart-wit houtsnede’s, maar zijn onderkoelde schilderijen zijn mooi. Hij behoorde eind 19de eeuw tot de kunstenaarsgroep Les Nabis (Hebreeuws voor ‘de profeten’). Anders dan de impressionisten, gingen deze avant-garde kunstenaars meer de decoratieve kant op, beïnvloed door het werk van Gauguin en Japanse prenten. Voor meer informatie ga naar Van Gogh.

Félix Vallotton (1865-1925) Des sables au bord de la Loire
Félix Vallotton (1865-1925) Des sables au bord de la Loire

Plantenjournaal – Pieris japonica “Valley Valentine”

Dan is het vandaag ook nog Valentijnsdag. Al een rode roos gekregen? Of doet u niet aan commerciële liefdesverklaringen? Een toepasselijke plant om op deze vrijdag te bespreken is de klein blijvende heester Pieris japonica ‘Valley Valentine’. In Nederland rotsheide genoemd. In een mild voorjaar zoals 2014, bloeien de Pieris-soorten al in februari. Anders is de Pieris in maart-april op zijn mooist. In april-mei is het blad het felst van kleur. Dit is de tweede troef van de gewaardeerde altijd groene tuinplant. De bloemknoppen die in oktober ontstaan zijn bruinrood van kleur.     

Rotsheide is een makkelijk plant en kan goed tegen sneeuw, regen of vrieskou. Hij houdt van zon, maar verdraagt geen felle zon. Een beetje schaduw is goed. Hij is net als rhododendron en heide zuurminnend, hetgeen betekent dat hij het liefst in een humusrijke grond staat.

Happy Valentine!

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s