Mag het licht uit?

Foto: wwf

Zaterdagavond half 9 (Nederlandse tijd) doen steden, bedrijven en burgers all over the world een uurtje het licht uit. Zo dooft de Eiffeltoren haar lichten evenals het Kremlin, Times Square en Hongkong. Nederland doet ook mee. Nadat Haarlem het sein van van lichten uit geeft, volgt Paleis op de Dam, de Euromast en de Dom in Utrecht. Dit initiatief komt van de snelgroeiende beweging Earth Hour dat aandacht vraagt voor de kwetsbaarheid van de aarde. Door het licht uit te doen laat je zien dat je de planeet leefbaar wil doorgeven aan de volgende generatie. Wie wil dat nou niet?Weet je niet wat je moet doen in het donker, kijk voor tips op Earth Hour.

Over licht gesproken, waarom groeien planten eigenlijk altijd naar het licht toe? Zet een een plant voor het raam en ze kijkt meteen naar buiten.

bron gstatic.com
Al begin 1800 ontdekte Darwin dat planten een bepaalde stof hebben die hun groeirichting verandert onder invloed van licht. Een eeuw later vond de Nederlandse bioloog Frits Went uit dat het om het stofje auxine ging. Zodra op één kant van de plant licht valt,  hoopt het stofje auxine zich op in cellen aan de schaduwzijde van de plant. Auxine zet processen in gang met als gevolg dat de schaduwzijde sterker groeit dan de lichtzijde en de plant buigt naar het licht.

Plantenjournaal-Vrouwenmantel

vrouwenmantel
Vrouwenmantel                                                     foto MvL

Alleen al om de naam hou ik van deze plant: vrouwenmantel (Alchemilla Mollis).  Maar er zijn meer redenen. ’s Morgens vroeg als er dauw hangt, of na een regenbui, liggen de druppels als kristallen parels op de bladeren. Een van de mythes vertelt dat Alchemisten de dauwdruppels op de vrouwenmantel verzamelden om er goud van te maken. Mij is dat nog niet gelukt.

Door zijn zacht behaarde waaiervormige bladeren heeft de vrouwenmantel een hoge aaibaarheidsfactor en maakt het iedere steen zacht (mollis = zacht). Het is een winterharde bodembedekker en bloeit van mei tot september geelgroene bloemen die op dunne stelen waaieren. Goed te combineren met rozen, vooral gele.

bloemen van vrouwenmantel
bloemen van vrouwenmantel

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s