Opscheppen over de daktuin

Bij opscheppen denk je al snel aan dikdoenerij of een sterk verhaal. Bij het lezen van de krant viel mijn oog op een bijzondere foto. Een schimmel springt over een tafel in de woonkamer. Of het de normaalste zaak van de wereld is. Zie ik dat goed? Wij hebben twee katten die springen voortdurend over de tafel, dat geeft een ander beeld. Zeg maar gerust dat geeft irritatie. Deze sprookjesachtige foto is gemaakt door Hannes Wallrafen. Niet alleen de foto is bijzonder sterk ook het verhaal achter de fotograaf. Tien jaar geleden raakte de gevierde fotograaf door een zeldzame ziekte plotseling blind. Hij ontwikkelde met geluid een nieuwe manier van kijken met als doel de niet blinden mee te nemen in de wereld van de blinden.

In een you-tube filmpje van het Nederlands fotomuseum legt Wallrafen de enscenering van zijn foto uit. Mocht je meer werk van deze fotograaf willen zien, er is nu een expositie in Gallery Fontana Fortuna in Amsterdam.

Dan nu even opscheppen over mijn daktuin. Ik ben helemaal in mijn nopjes van de knopjes op het dak.

foto (47)
Tulpa Francoise met Anemone blanda ‘White Splendour’ Foto MvL

De tulpen zijn toch opgekomen. Er wordt gezegd dat je na de bloei de tulpenbollen uit de grond dient te halen, op een droge plek moet leggen en ze in november weer kan planten. Een hele klus. Toen iemand zei: Laat die bollen toch zitten, ze komen heus wel op, was mijn keus snel gemaakt. Lekker laten zitten en zie het resultaat.

Mag ik nog even verder opscheppen. De bolletjes tussen de winter groene varens (polystichum polyblepharum) onder de appelstruiken staan sinds enige weken al in bloei. De witte anemonen en blauwe scilla’s zijn ideale schaduwplanten en bloeien vroeg en lang door (van maart tot mei).

varens gecombineerd met Anemone blanda'White Splendour" en scillas
Varens tussen Anemone blanda ‘White Splendour” en Scilla sibirica. Foto MvL

Ik blijf doorgaan. Het krentenboompje (Amelanchier) showt sinds drie dagen zijn bloesem. Mooie witte trossen bloemen. Na de bloei verschijnen er krenten (vruchten), eetbare vruchten nog wel. Of ze lekker zijn weet ik niet, de vogels waren me altijd voor. Voordat de bladeren eraf vallen, gunt de krentenboom je nog een plezier met zijn rood oranje herfstachtige kleuren. Het is een makkelijk boompje die weinig aandacht vraagt en meerdere malen in het jaar pleziert. Alleen in de winter is hij wat saai, maar met wat kerstballen is dat zo opgelost.

Krentenboomje
Krentenboomje (Amelanchier) Foto MvL

Genoeg opgeschept, aan de slag in de moestuin. Tot volgende week!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s