Effe liggen

liggende boom in het Vondelpark
liggende boom in het Vondelpark MvL

In het Vondelpark is de grote boom er even bij gaan liggen. Hij ligt er al een tijdje, zeker chronisch vermoeid. Het viel me vandaag pas op. Wellicht komt dat door de tekencursus die ik sinds kort volg. De cursus ‘Teken de natuur’ belooft de cursist onderzoekend naar de natuur te leren kijken en naar de natuur te tekenen. Een kunstenaar begint tenslotte met goed kijken, onderzoeken en analyseren. Dat kijken en onderzoeken begin ik enigszins onder de knie te krijgen, het tekenen wil nog niet zo lukken.

Het klinkt zo eenvoudig, teken wat je ziet. Maar dan kijk je naar de tekening en dan lijkt niets op wat je net dacht te waar te nemen. Deze week mochten we naar buiten om een boom te tekenen met de opdracht: teken de contouren van de boom, kleur hem in met houtskool en ga met gum aan de slag om de lichtverdeling aan te brengen. Was ik deze liggende boom maar tegen gekomen… Ik heb sterk het idee dat een liggende boom makkelijker te tekenen is dan een staande.

Plantenjournaal- Kruiptijm

kruiptijm   Foto Juliette Erkelens
kruiptijm (Thymus sephyllum cv) Foto Juliette Erkelens

Van een liggende boom naar kruipend Tijm. Het is een kruipend wintergroen plantje dat ongeveer 5 centimeter hoog wordt. De ovale blaadjes zijn minder dan een halve centimeter groot en geuren heerlijk. De kleine lila bloempjes die in de zomer verschijnen (juni t/m aug) zijn nog iets kleiner. Als tijm zon krijgt heb je geen kind aan hem. Hij drinkt weinig en stelt weinig eisen aan de grond. Dus ideaal voor degene die niet van tuinieren houdt.

De oude Grieken en Romeinen gebruikten het tijm als geneeskruid tegen longziekten, reumatiek, hoofdpijn en vele andere ziektes. Ook werd het vaak als ontsmettingsmiddel gebruikt. Het woordt ‘thymus’ stamt af van het Griekse woord ontsmetten. Voortaan een potje tijm in de medicijnkast!

Voor de tekenles een mooie tekening van de thymus Sephyllum (helaas niet van mijn hand). Ik ga eerst verder met kijken en observeren.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s