Het verloren ei op Goede Vrijdag

Paaseieren zoeken is nog steeds leuk. Ze verstoppen trouwens ook. Het zoeken naar eieren stamt van lang geleden. In de middeleeuwen zochten mensen al naar eieren. Niet voor de lol, maar om sterk te worden. Het ei stond symbool voor kracht en vruchtbaarheid. Daarom begroef men op de akkers veel eieren, in de hoop vruchtbare grond te krijgen.

Een Amerikaanse ijzerhandelaar vond vorige maand in the midwest van de VS ook een paasei. En wel een heel bijzondere, namelijk een Fabergé ei.

Fabergé eieren zijn Russische juwelen in de vorm van paaseieren.Tsaar Alexander III gaf in 1885 zijn juwelier Fabergé opdracht een exclusief ei voor zijn vrouw te maken.  In Rusland is het de gewoonte om met Pasen geschenken uit te delen. De Tsarina vond het ei zo mooi dat de Tsaar elk jaar een een uniek ei voor haar liet maken.  Van goud of diamanten, in ieder geval van dure metalen. In totaal zijn er twee en vijftig  van zulke eieren gemaakt. Na de Russische Revolutie verkochten de sovjets de keizerlijke schatten om de schatkist te spekken. Acht raakten spoorloos.

Je raadt het al. De ijzerhandelaar had zonder dat ie ’t wist één van de verloren eieren van Fabergé gevonden. Het ei was al een halve eeuw zoek.

Het gouden ei versierdmet diamanten en saffieren. Binnenin zit een horloge van het luxe merk Vacheron Constantin.

Het ei is inmiddels voor ruim 20 miljoen dollar doorverkocht aan een verzamelaar en tijdelijk in Londen voor het publiek tentoongesteld.  De ijzerhandelaar  kan nu een mooi paasgeschenk voor zijn vrouw  kopen. Ik ga overmorgen met goede moed eieren zoeken. Wie weet, wat mijn man voor me in petto heeft.

Plantenjournaal-hemelsleutel

Sedum telephum met de Nederlandse naam hemelsleutel leek me wel toepasselijk voor Goede Vrijdag. Dit vetkruid is een vaste plant met dikke bladeren en schermachtige bloemen van kleine sterren. Ze worden tussen de 25-40 cm groot en staan graag in de zon. Als het lang droog is, gebruiken ze het vocht wat in de bladeren is opgeslagen. Het zijn geliefde planten omdat ze tot laat in het najaar bloeien (lila, rood of geelgroen), bovendien zijn het vlinder versierders. Ook in de winter geven de uitgebloeide bloemen een mooie structuur, vooral als er een laagje sneeuw op ligt.

Er zijn ook sedum-bodembedekkers, zoals de sedum capa blanca. Dit vetkruid heeft een compact klein dik bladerdek met prachtige kleuren. In juni krijgt ze

Sedum capa blanca             Foto: MvL
Sedum capa blanca                                                                Foto: MvL

kleine gele bloempjes als speldenprikken. In de winter blijft het blad groen en grijs met een vleugje roodbruin. Mooi geschikt voor voor grafbeplanting in combinatie met een steen.

Nog een Goede Vrijdag en veel plezier met eieren zoeken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s