Elke week is het de week van. De Week van het Kind, de Week van de Schoen, de week van de Wijn, de Week van het Brood, wie zou dit fenomeen bedacht hebben? Eén dag lijkt me wel voldoende. Vandaag (31 mei) begint de Week van de Begraafplaats.
Eerlijk gezegd wist ik niet dat deze week bestond. Nu is het ook de eerste keer dat het in Nederland plaats vindt. In de rest van Europa is er al 14 jaar een Week van de Begraafplaats. Door de Europese Vereniging van begraafplaatsen in het leven geroepen om het culturele belang van dergelijke plaatsen onder de aandacht te brengen ( zie voor meer informatie www.significantcemeteries.org). De belangrijkste begraafplaatsen van Europa zijn hierbij aangesloten. Sommige begraafplaatsen zijn ware openluchtmusea.
Zo ook Cimetero di Staglieno in Genua. Mijn bijdrage aan de week van de begraafplaats is het volgende filmpje van de monumentale Cimetero di Staglieno (zie film di Staglieno). Een van de grootste beeldentuin van Europa, het Mussee d’Orsay is er niets bij. Destijds (rond 1804) op last van Napoleon ontworpen omdat hij een verbod instelde op het begraven in kerken en gemeenten.
Plantenjournaal – Pioenroos
De pioenroos (Paeionia) is een vaste plant en is er wel in 1000 soorten. De naam is afgeleid van de Griekse Paion, de geneesheer van de Griekse Goden. Dat moet wel een mooie man zijn geweest. De pioenroos is elegant, heeft iets chic en tegelijk iets nonchelant achtigs over zich. De pioen is mijn favoriet, ik had er drie als bruidsboeket. En wat denk je, 17 jaar later nog steeds happy getrouwd, een echte geluksbrenger (of zou mijn geliefde dat zijn?)

Pioenrozen bloeien in mei en juni. Ik zou ze maar snel in huis halen wie weet wat het je brengt?