Lichtpuntjes

 

klimroos kerk Bonnieux
klimroos kerk Bonnieux

 

Sinds ik blog kijk ik beter uit mijn doppen. Niet zozeer in het verkeer, hoewel ik veel geconcentreerder op mijn fiets zit dan toen ik hier als student aankwam in Amsterdam (en ik vraag me daarbij steeds af of dat door de ouderdom of door de toenemende drukte komt). Het is net of ik meer dingen zie, die ik eerder voorbij liep. Of heeft dát met ouderdom te maken?  Zo wandelde ik laatst langs een kerk en zag aan de achterkant een verwilderde roos de grauwe kerkmuur opklimmen. De muur werd meteen lichter en mijn wandeling ook.

Het doet me denken aan de zinnen die vriendin E. me toefluisterde:

Lichtpuntjes

Soms zijn ze groot

Soms zijn ze klein

Je hoeft ze niet te zoeken

Je kunt ze ook zijn.

Die laatste regel  had ik niet verwacht. Ik had gerekend op “… je hoeft ze niet te zoeken, ze komen vanzelf op je pad.” Maar nee hoor, je moet zelf weer aan de slag. Een hele klus, maar leuk als het lukt. Aan de gefronste blikken van mijn twee huisgenoten te zien is het me vandaag nog niet gelukt.

Een andere klimroos kwam ik tegen in Groningen. Ik geef toe een beetje flauw, maar ik kon er wel om lachen. Laten we zeggen Groningse humor.

klimroos  Foto: MvL
klimroos                        Foto: MvL

Plantenjournaal- Klaproos

Om bij de roos te blijven, deze week de klaproos (papaver) in het plantenjournaal. Eerder (Klaproos in november) schreef ik al over de symbolische betekenis van de klaproos, oorspronkelijk een ode aan alle gesneuvelde soldaten uit Eerste Wereldoorlog.

Net als het fluitenkruid van vorige week komt ook de klaproos voor langs wegbermen en randen van akkers. Spontaan kunnen klaprozen explosief tot groei en bloei komen op plaatsen waar de grond is omgewoeld. Ze komen alleen daar voor waar de grond zandig of licht kleiig van samenstelling is. De papaver is éénjarig.

Spontaan doen ze het beter dan als je ze zaait. Soms zit de zaden jaren in de grond en laten ze zich niet zien. Dat komt omdat ze erg lang hun kiemkracht onder de grond behouden en ze ontkiemen pas, als ze aan de oppervlakte komen. Voor de vaas zijn ze niet geschikt, ze verliezen snel hun blad. Dus plukken heeft geen zin. Kijken wel.

klaproos    Foto: MvL
klaproos                                                                                         Foto: MvL

 

2 gedachten over “Lichtpuntjes

  1. Voor mij ben je vandaag een stralend lichtpuntje. Ik heb genoten van je prachtige blog en vanavond jouw tuinfeest. Jaaaaa Mo, je viert het leven en ik mag daarbij zijn. Dank!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s