Veldbloemen

korenbloemen tussen het graan

Korenbloemen tussen het graan

Veldbloemen zijn in. Lekker eenvoudig en toch mooi. Vijf bloemen in een vaas is al genoeg. De graficus-beeldhouwer Jack Prins houdt ook van veldbloemen, maar dan van metaal. Heel subtiel en mooi. Het is net of hij de bloemen met metaal tekent.

wandbloemen van metaal
Jack Prins wandobject zonder titel                    foto Annette Vlug

Vorige week gaf ik een partijtje. Niets bijzonders gewoon omdat het al heel lang in m’n hoofd zat en het er maar niet van kwam. Het leek me zo leuk samen te eten en te dansen met vrienden. Maar waar? Thuis, in een restaurant, zelf koken (wat ik niet kan) of laten doen? Kortom gedoe en van gedoe is de stap groot om het even uit te stellen. En zo werd het maar uitgesteld en uitgesteld. Totdat ik een maand geleden naar mijn moestuintje op de Zuid-As ging en het opeens voor me zag: tussen de hoge  bankgebouwen en de gebouwen van de VU ligt een oase van rust.  Samen eten aan lange picknicktafels in het gras en onder de bomen dansen. Niet verder nadenken, meteen doen. En dat blijkt dé manier te zijn om een geslaagd feestje te geven. Dan moet je natuurlijk wel leuke vrienden hebben. Mocht je een buiten-plek voor een partijtje zoeken, kijk op de site van de Almatuin. Vriendin I. had de boel versierd met bloemen. Op alle tafels stonden vaasjes met veldbloemen. De korenbloemen stalen de show.

Plantenjournaal- Korenbloem (Centaurea)

korenbloemen  bron MvL
korenbloemen                                                                              bron MvL

De wilde korenbloem ( centaurea cyanus) dankt zijn naam aan zijn oorspronkelijke plaats: op de akkers tussen het graan. Vroeger kleurden de akkers blauw. Nu veel minder omdat de granen veel zuiverder zijn geworden en de korenbloem geen kans meer krijgt om er tussen te groeien. Ze zijn nog niet weg uit het Hollandse landschap, maar in het wild zijn ze zeldzamer. De trompetvormige straalbloemen met driehoekige blaadjes hebben een opvallende diepe kleur blauw.  Stralend blauw. Van de eenjarige Centaurea cyanus zijn er verschillende kleuren te koop: Blue Boy’, ‘Blue Ball’ zijn diepblauw. ‘Red Boy’ en ‘Red Ball’ zijn donkerrood en ‘Silver Queen’ en ‘White Ball’ zijn zuiver wit van kleur. Wil je een stralende tuin, zaai ze dan in april – mei. De bloeitijd is van juni tot en met augustus en ze worden 30 – 60 cm hoog. Een schrale grond is geen probleem.

Een gedachte over “Veldbloemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s