De taal van Bingerden

IMG_2912[1]
Tuin van Bingerden                                                                    foto MvL
De taal van Bingerden is bijzonder. De bomen spreken voor zich.

Voor wie Bingerden niet kent. Bingerden is een historische buitenplaats aan de IJssel in Gelderland met prachtig onderhouden tuinen. Meer dan vier eeuwen in het bezit van een en dezelfde familie. En dat voel je aan alles.

De persoonlijke betrokkenheid en de liefde voor de natuur van de familie Van Weede dringt overal doorheen.  De merel op de de taxushaag zal dat beamen. Of is het een mus? Het derde weekend van juni zijn er de Internationale kwekerijdagen waar gespecialiseerde kwekers van Nederland en de naburige landen hun waar tonen. Alles draait om bijzondere planten.

IMG_2854[1]
Tuin van Bingerden                                                                      foto MvL
Elk jaar is er een thema aan het evenement verbonden. Dit jaar ‘Tuin en Taal’. Taal en planten?  Ik zie u denken ‘wat hebben die nou met elkaar te maken?’ De echte tuinliefhebber kent de planten bij naam. De Latijnse naam welteverstaan. Als je er bij wil horen dan is er geen ontkomen aan en behoor je die Latijnse namen te kennen.  Het was de wetenschapper Linnaeus die in 1735 op het lumineuze idee kwam om een internationale benaming van planten aan te leggen (Species Plantarum).

Mede door Linnaeus spreekt in Bingerden iedereen dezelfde taal. Mocht je deze taal nog niet machtig zijn, geen man overboord, er staan overal naambordjes. Zowel bij de planten in de monumentale tuin als bij de planten van de verschillende kwekerijen. Bovendien staat er vaak een duidelijke beschrijving hoe de plant het liefst behandeld willen worden.

Wat ook meteen opvalt is de warmte en aandacht van de kwekers. Ze vertellen gepassioneerd over hun nieuw gekweekte plant en nemen alle tijd om je vragen te beantwoorden en helpen mee als je een plant zoekt. Ik kreeg van een tuinvriend een ‘bescheiden’ boodschappenlijstje van planten mee waarvan ik het bestaan niet wist. Zoals de Dierama Pulcherrinmum, een grasachtige plant waarin een rozeachtige klokje bloeit. Door de bloem buigt de ranke stengel voorover,  alsof hij een buiging maakt. De Nederlandse naam Engelenhengel is daarom begrijpelijk en voor mij ook beter te onthouden.  Gelukkig heeft Bingerden een plant-garderobe,  waar ik al mijn plantboodschappen even kon stallen.

Plants Parking  foto MvL
Plantgarderobe van Bingeren                                                      foto MvL

Bij Bingerden heb je ’t gevoel dat je bij een familie thuiskomt, terwijl het een groot evenement is, maar dan wel gestoeld op vier eeuwen gastvrijheid (meer informatie zie Bingerden).

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s