Zomeren op buitenplaatsen

folly van Fransje Killaars                                             bron: twitter.com

En nu is het echt zomer. Vanwege de vele zonuren in de lente lijkt het alsof de zomer al lang begonnen is. Zou de zomer net zo mooi worden als de lente?

Aan de tuinen van verschillende buitenplaatsen ligt het niet, het is er groener dan ooit en wordt opgevrolijkt door opvallende kunstwerken. Zo staan er hedendaagse follies in de stijltuinen van Beeckestijn (Velsen). Ik had nog nooit van een folly gehoord, maar na ’t bezoekje op Beeckestijn weet ik er alles van. Via een ware speurtocht kom je moderne follies tegen van tien Nederlandse kunstenaars, één ervan zie boven afgebeeld.

‘Folly’ is de Engelse vertaling voor dwaasheid. Het is een wonderlijk bouwwerk, die in de 18de eeuw onder Engelse landgoedeigenaren populair was. Het was mode om op een landgoed enige romantische gebouwen te laten plaatsen, overigens zonder enige functie. Populair waren bijvoorbeeld geconstrueerde ruïnes, namaakkappellen, Griekse tempels en Chinese pagodes. en zogenaamde verblijfplaatsen voor kluizenaars.

The cube , Van Lieshout Atelier                   bron: www. kunstbeeld.nl

Op het landgoed van Kasteel Keukenhof heeft Vrijstaat van Atelier van Lieshout zijn foodprint achter gelaten. Wandelend door het bos kom je oude en nieuwe werken tegen,  installaties die prominent aanwezig zijn alsook uitvergrote menselijke organen liggend op de grond tussen de bladeren. Misschien geen follies, maar wonderlijke bouwwerken zijn het zeker. Het is een fascinerende wandeling die je aan denken zet over de dwaze wereld waarin we leven.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de kunstwerken in de kleine buitenplaatsen van Amsterdam: de tuin van het Rijks Museum en het Vondelpark. Doe ik volgende week, maar voel je vrij om vast te kijken.

Plantenjournaal – Zeeuwsknoopje (Astrantia)

Boeket met Zeeuwsknoopje foto MvL

Boeket met Zeeuwsknoopje                                                        foto MvL

Pastel kleuren zijn in. Niet alleen in de mode, maar ook in de tuin en boeketten. Het zeeuws knoopje leent zich daar goed voor. Niet dat het knoopje zo mode gevoelig is, maar het is er in vele zachte kleuren.

Bovendien is deze vaste plant een makkelijke gast in de tuin. Bijna de hele zomer verschijnen er onafgebroken subtiel schermvormige bloemen en groeien ze op alle soorten grond mits die niet al te droog wordt in de zomer. Nadat ze in mei en juni hebben gebloeid, bloeien ze in de nazomer voor een tweede keer. Kan zowel in de zon als halfschaduw.

In de vaas blijven ze lang goed. Mocht je niet van zachte kleuren houden dat zijn er genoeg donkere kleuren zoals de rode variëteiten (Hadspen Blood, Lars, Ruby Wedding).

Astrantia major 'Rubra'
Astrantia major ‘Rubra’                                                             foto MvL

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s