Groninger kroon

Groninger Kroon
Groninger Kroon                                        foto van bongerdgrooteveen.nl
Eind september, begin oktober is het appeltijd. De appels kunnen weer worden geplukt. Eén van de lekkerste, eigenlijk dè lekkerste appel, is de Groninger kroon.  Hij is licht zuur met een vleugje zoet, het vruchtvlees is stevig, mals en sappig tegelijk.
Ik ben trouwens niet de enige die graag in deze appel bijt.  Maarten ’t Hart heeft drie hoge Groninger kronen op zijn landgoed staan en heeft er zelfs een kort verhaal aan gewijd in zijn boek ‘De groene overmacht’ (tuinieren op de zware klei).  Hij schrijft er aardig over. Ik citeer: (-) ‘Verbazingwekkend blijft echter dat de Groninger kroon volledig uit de schappen van de groentewinkels is verdwenen. Goed, het is een hoogstamfruitboom, en omdat die moeilijk te plukken zijn, is men op andere rassen overgegaan. Smaak is opgeofferd aan gemak. Dat de consument zich toch zo heeft laten ringeloren! Ik ben ervan overtuigd dat Eva in het paradijs haar tanden gezet heeft in een Groninger kroon. Was de boom der kennis van goed en kwaad zo’n moderne laagstamfruitboom geweest, dan zou de zondeval nooit hebben plaatsgevonden.’
Denkend aan mijn moeder die haar leven lang in Groningen woonde neem ik straks een hap van de kroonappel die voor me ligt en ga er ‘s heel lang over doen.
museum oud amelisweerd
Museum Oud Amelisweerd  met Der Vogel van Armando             foto: MvL

Een  geheel andere kroon is Armando’s  vogel op  het dak van het landhuis Oud Amelisweerd, nu een museum, MOA geheten. Het ziet er grappig uit die rare vogel op het dak. Het beeld Der Vogel werd in 2007 op de restanten van de toren van het uitgebrande Armando Museum geplaatst. Het beeld stond toen symbool voor de herrijzenis van het museum en de kerk die in de as waren gelegd. Dat is goed gelukt, zij het op een andere plek. Zie MOA

MOA is een huis van kunst in de natuur. En daar is geen woord van gelogen.  Het staat er lieflijk aan de rand van een idyllisch park of bos waarin je heerlijk kan struinen. Binnen is ook natuur. Naast de collectie van Armando zijn er Chinese behangsels met natuurmotieven. Niet zomaar een behangetje, maar historische behangsels uit de 18e-eeuw, van jachtscènes, drakenbootraces tot romantische vogeltaferelen. Allemaal met de V.O.C.  uit China gehaald en na drie eeuwen ‘gewoon’ op de oorspronkelijke plek te zien.

Chinees behang in MOA
Chinees behang in MOA                                                                  foto MvL

De vogeltjeskamer heeft het mooiste behang,  tenminste als je romantisch bent aangelegd. Ben je dat niet, dan word je het wel. Even zitten in de vensterbanken van deze kamer en je droomt rustig weg van …. Dat mag eenieder zelf invullen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s