Hazenpad

konijnen op Soestdijk
Hazen op Soestdijk                                                             foto MvL

Ik las in het Parool dat Willem-Alexander op zoek is naar tijdelijke kantoorruimte omdat z’n huis in Wassenaar wordt verbouwd. Paleis Noordeinde en Paleis Huis ten Bosch, noch het Paleis op de Dam bieden soelaas. De koning werkt nu nog vanuit Paleis Noordeinde, maar dat wordt te klein volgens het Rijksvastgoedbedrijf. Daarom laat Koning Willem- Alexander in zijn achtertuin een paar containers plaatsen en gaat daar kantoor houden. Je denkt dan al gauw: praktisch en voordelig opgelost. Dan blijken die containers 4 ton te kosten en komen er weer Kamervragen.

Voordat de koning het hazenpad moet kiezen, een tip: Kijk eens rond op Paleis Soestdijk. Dit paleis staat nagenoeg leeg, behalve dat er kunst van Klaas Gubbels hangt wat de werksfeer alleen maar ten goede komt. Het paleis is wat gedateerd, maar Gubbels fleurt de boel helemaal op (Gubbels in Oranje).

foto (44)
Née de la Terre, Klaas Gubbels                 Foto MvL

Bij toeval liep ik daar een jongeman van Rijksvastgoedbeheer tegen het lijf. Hij gaf mij een rondleiding door het paleis en vertelde alle ins en outs van het gebouw en zijn bewoners.  Als ik toen geweten had dat onze koning kantoorruimte zocht, had ik natuurlijk meteen mijn idee geopperd.  Het voormalige werkvertrek van Bernard, de mooiste ruimte van het paleis, leent zich bij uitstek voor een werkkamer van Willem-Alexander.  Prachtig uitzicht en de gehele glaswand kan de grond inzakken om zo de tuin in te stappen voor een wandeling en te genieten van de koffiekannen van Gubbels. Wat wil een koning nog meer?

Plantenjournaal – Hazenpootje
Op de inimini kwekerij De wilde Akelei, in de tuin van de pastorie tegenover Hotel van der Werff op Schiermonnikoog, vond ik het Hazenpootje Trifolium arvense Hasen-Klee. ‘ Een plantje om verliefd op te worden’ stond er op het bakje. En nu staat het pootje op mijn daktuin en elke keer als ik hem zie, smelt ik.

foto (43)
Hazenpootje                                                                   Foto MvL

Het is zo erg dat ik het even moet aanraken als ik voorbij loop. En dan te bedenken dat velen het zien als onkruid. Het bloeit lekker lang, van juli tot oktober, houdt van de zon en wordt ongeveer 20 cm groot.

De Akelei op Schier kweekt zelf de wilde planten en heeft een zeer groot assortiment Achter De Akelei, zit het één-mans-team Henno, overdag bij de planten en aan het einde van de dag trekt hij z’n zwarte pak aan om de slibtongen bij Van der Werff te serveren. Het was nog wel een kleine kunst om 20 kleine plantjes in de koffer mee te nemen op de boot zeker als je altijd te veel bij je hebt. Gelukkig pakt Henno het handig in.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s