
Iedereen kent vast het fenomeen van een lied dat uren in je hoofd blijft zitten. Soms is dat prettig en soms bloedirritant. Zeker als het om een vervelend lied gaat, denk aan ‘Heb Je Even Voor Mij’ van Frans Bauer.
Gisteren liet mijn dochter een you tube filmpje zien waarin heel wat wereldsterren meespelen om één regel van The Beach Boys-klassieker ‘God Only Knows’ mee te zingen. Ik zag Pharrel Williams, Stevie Wonder, Chris Martin, One Direction en Sir Elton John voorbij komen en allemaal onder begeleiding van een 80-koppig BBC orkest. De videoclip is al behoorlijk indrukwekkend en het lied niet echt vervelend. Integendeel.
Het is het refrein dat in m’n hoofd blijft hangen ‘God only knows what I’d be without you’. Niet zo gek want de rest van de tekst ken ik nauwelijks. Dat schijnt zo te werken bij een brain itch of muziek oorwurm zoals dit verschijnsel wordt genoemd. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen. Iedereen heeft zo zijn eigen liedjes die blijven hangen, maar er is wel een overeenkomst te vinden tussen al die oorwurmen. Het gaat om liedjes met een eenvoudige structuur: een pakkende melodie die makkelijk mee te zingen is.
Maar na een dag wil ik er wel eens vanaf. Hoe? Het internet geeft een aantal tips:
- ‘Maak je er niet druk om, meestal verdwijnt een oorwurm vanzelf weer.’ Niet dus.
- ‘Omarm’ de oorwurm: zing het liedje helemaal uit (zorg dat je de hele tekst kent) zodat het afgemaakt wordt in je hoofd.’ Ik ken het lied inmiddels uit m’n hoofd maar de tekst blijft maar hangen.
- ‘Zoek een ander liedje of nieuwe melodie om te zingen of neuriën.’ Tja, en dan een nieuwe oorwurm oplopen.
- ‘Ga iets doen, een activiteit of iets wat afleidt.’ Ik besluit de tuin in te gaan. Er liggen al weken bollen te wachten om geplant te worden. Wie schetst mijn verbazing eenmaal in de tuin aangekomen? Wat kom ik tegen? Je gelooft het niet: een oorwurm.
Het beesie ziet er niet echt sympathiek uit met die knijptang achter en lange sprieten voor. Eigenlijk heel eng. Hij lijkt eerder bang voor mij, dan ik voor hem. Hij zet het meteen op een rennen wanneer hij mij ontdekt. Het schijnen toch sympathieke beestjes te zijn en nuttig bovendien. Ze eten bladluis en ander ongedierte. Zijn net als wij omnivoor en zorgen goed voor hun kinderen. De tang gebruiken ze als vork of om soortgenoten de wacht aan te zeggen. Ik besluit de oorwurm te omarmen en het helpt, m’n hoofd is weer leeg.