Assielzoekers op hek van het Spaanse enclave Melilla bron:Reuters
Het Rijksmuseum opent vanavond haar nieuwe vleugel. De Philipsvleugel toont ruim 400 zeldzame foto’s van wereldberoemde fotografen in de 20ste eeuw. Modern Times fotografie in de 20ste eeuw heet de tentoonstelling. Tot de zeldzame topstukken behoren foto’s van John Gutmann (Olympische duikster), László Moholy-Nagy (Pont Transbordeur), Man Ray’s Peggy Guggenheim, Lartigue’s vroege zelfbouw-vliegtuigjes en Joel Meyerowitz’ Moon Launch.
De hierboven afgebeelde foto hangt niet in het Rijks. Het is wel een foto uit onze moderne tijd, de 21ste eeuw. Je ziet Afrikaanse vluchtelingen over een hek kruipen van de plaatselijke golfcub in Melilla, een Spaanse enclave in Marokko, terwijl de Spaanse golfers hun balletje slaan. The Guardian noemde het een ‘botsing van realiteiten’ en TIME een ‘surreële scène’. Ik dacht, ‘in wat voor onwerkelijke wereld leven we toch?’.
Er is gedoe over de foto ontstaan, sommigen beweren dat er gefotoshopt is. Waarom zijn de vluchtelingen groter dan de golfers op de voorgrond? Persbureau Reuters is overtuigd van de echtheid van de foto. Gebruik van een telelens speelt hierbij een rol, hierdoor ‘kruipt het beeld in elkaar’. ‘T is maar dat u het weet.
In de Volkskrant van vanochtend zag ik onderstaande foto. Ik schoot in de lach, het leek of Maxima een reus was geworden naast het Japans Koninklijk paar. Vast een telelens gebruikt.

In diezelfde Volkskrant had Arnon Grunberg in zijn column Voetnoot het over de Duits-Joodse schilder Felix Nussbaum, een schilder die op het punt stond door te breken, maar in de Tweede Wereldoorlog verdween, waarschijnlijk Auschwitz, en vergeten raakte. Een getuige noemde Nussbaum een onwerkelijk wezen en Grunberg concludeerde dat wij daar allemaal last van hebben: ‘Hoe langer je leeft, hoe onwerkelijker je wordt’. Nooit bij stil gestaan, maar ik moet toegeven er zit wat in. Hoe beweeg je je in deze onwerkelijke wereld, zonder je ogen te sluiten voor echte foto’s?
Plantenjournaal- Ananassalie
De Salvia elegans (Ananassalie) is een feest om in je tuin te hebben. Haar bloemen kleuren fel rood in de herfst. De rest van het jaar gebruik je de blaadjes voor thee en als je over de blaadjes wrijft, komt er een heerlijke ananasgeur vrij. De prachtige bloemen kan je ter versiering in de thee gooien, op een chocoladetaart strooien of in het deeg van een cake versnipperen.

De ananassalie is niet winterhard, dus je kan hem naar binnenhalen of ’s winters bedekken met wat bladeren en op een beschutte plek zetten. De salie houdt van halfschaduw en je moet hem een ruime plek gunnen, hij kan wel 1 meter hoog worden.