De band van Alexander

 Knoppen in de boom foto: MvL
Knoppen in de magnolia                                                          foto: MvL

De kerstvakantie loopt teneinde terwijl het jaar 2015 net begint. De vakantie is omgevlogen.  Dit weekend kan ik misschien nog enkele van de voorgenomen dingen doen, zoals  daar is: de lentebollen planten. Dit had natuurlijk al in oktober of november gemoeten, maar wie weet, laten de bollen zich voor de gek houden en komen ze gewoon in het voorjaar uit. Het zachte weer werkt in ieder geval mee.

Daar zijn de bomen het roerend mee eens. De knoppen van bovenstaande magnolia steken hun kop al naar buiten.  Nog even en de bloemen hangen aan de bomen.  Met al die knoppen wordt dat straks een pracht gezicht. Ik ga er voor omfietsen. Tegen die tijd maak ik een lijstje voor omfiets bomen.

Nog zo’n pracht gezicht was de dubbele regenboog die ik eerste kerstdag zag.

foto (68)
Dubbele regenboog                                                  foto: Sophie van Lennep

Het was vroeg in de ochtend. De zon scheen laag door het raam, althans door het achterraam. Het raam aan de voorzijde was flink nat, het regende er pijpestelen. Ik liep weer naar het achterraam en opende het, stak mijn kop naar buiten maar geen druppel te bekennen. Even twijfelde ik aan m’n eigen totdat ik de dubbele regenboog zag.  Een sprookjesachtig gezicht. En dat op eerste kerstdag.  U begrijpt mijn kerst kon niet meer stuk.

Dat moet de Griekse filosoof Alexander van Aphrodisias ook gedacht hebben. Hij beschreef  als eerste dit fenomeen (200 na Chr.) en daarom is de donkere band tussen de beide bogen naar hem genoemd.

Plantenjournaal – Sarcococca confusa

Sarcococca confusa                                                bron: groei.nl

De Sarcococca of vleesbes is een kleine groenblijvende heester met witte bloempjes en zwarte bessen.  Goed als heg te gebruiken.  Het blad is donkergroen en glanzend. De kleine bloemen bloeien van januari tot maart. Ze vallen niet meteen op, maar ze ruiken heerlijk.  Als je een paar takjes afknipt voor binnen, geurt de hele kamer ernaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s