Zweven

 

Wijnetiket Figure Libre                         bron: decouverte-vins.com

Onstuimig en zacht, wind en buien, hoorde ik de weerman nog zeggen voordat ik de radio uitdraaide. Nadat de ergste buien voorbij waren stapte ik gisteren op m’n fiets richting de bibliotheek om wat te werken, in de hoop me beter te kunnen concentreren en me minder te laten afleiden dan thuis. Eenmaal op de fiets realiseerde ik me de luxe om tussen de buien door te kunnen fietsen. Het was zelfs even droog.

Het regende dan wel niet, maar het waaide flink. Zeg maar gerust het stormde. Zo flink dat ik met fiets en al even van de grond werd gelicht en door de lucht zweefde. Even voelde ik me helemaal vrij. Het ging heel snel allemaal. Het duurde hooguit een seconde, al leek het veel langer. Eenmaal geland moest ik denken aan mijn favoriete gedicht van Ted van Lieshout:

Buigen
Ik zweef boven iedereen uit
in het geheim – de wereld weet
nog niet precies dat ik er ben.

Ik moet soms ook nog wennen
aan mezelf, maar mijn voorsprong 
is al groot. Wie mij voorbij wil

op de fiets, moet om mij heen
in een bocht. En een bocht 
is wel een soort van buigen.

Ik kan nog zweven, maar mijn voorsprong is geslonken, ik begin zelfs achterop te raken. Tijd om een tandje bij te zetten.

Voordat ik me installeerde in een rustig hoekje van de bibliotheek, liep ik de trap op naar de kast met kinderpoëzie en ja daar stonden ze, de boeken van Ted van Lieshout. Ik pakte het eerste boek: ‘Mijn botjes zijn bekleed met deftig vel’ en bleef me verwonderen over de taal en tekeningen van Ted van Lieshout. Nieuwsgierig? Je kan zijn kindergedichten lezen op de digitale leestafel.  Het maakt dus niet uit, ook in de bibliotheek laat ik me makkelijk afleiden. Zo kom ik nooit vooruit.

De zwevende held op de afbeelding is niet Van Lieshout, maar behoort toe aan een heerlijke wijn waar je ook van gaat zweven, maar anders dan zweven boven je fiets.

Plantenjournaal- Yucca (Palmlelie)

Mijn oog viel op de volgende advertentie: ‘ Yuka, Woonplant van de Maand’

http://www.bloemenbureauholland.nl/campagne/januari-2015-yucca-is-woonplant-van-de-maand
Januari 2015: Yucca is Woonplant van de maand’     bloemenbureauholland.nl

Kamerplanten zijn weer terug. Helemaal hip (baarden geloof ik ook).  Zelfs in de PC zijn planten hip. De etalage van Dolce & Gabbana kleuren rood met geraniums, nota bene in hangmandjes uit oma’s tijd en bij Massimo Dutti staan de modepoppen voor de Yucca’s .

Van nature komen yucca’s (palmlelies) voor in warme en droge gebieden in Noord- en Zuid-Amerika. De planten hebben dikke, leerachtige bladeren met scherpe punten en witte bloemen. De bladeren groeien zo uit de aarde of aan een of meerdere stammetjes.  Uit de wind en op een zonnige plek kan je ze ook buiten houden. Hoe ouder de palmlelie hoe sterker. Van de palmlelie wordt gezegd, dat hij niet winterhard zou zijn, maar oudere exemplaren overleven strenge vorst goed en anders dek je de plant voor de zekerheid af met een bladerdek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s