Joséphine

Afbeeldingsresultaat voor josephine hortus

Onze dochter heet Sophie. Zoals zoveel meisjes. Ik geloof dat deze naam al enkele jaren de meest voorkomende naam is.  Eigenlijk wil je toch een naam die door weinigen gedragen wordt. Voor haar geboorte had ik ook de naam Josephine in gedachten, maar deze werd meteen afgekeurd door de vader en later ook door onze dochter.  Ze vond het een hele stomme naam.  Ik blijf Josephine een mooie naam vinden, zonder streepje dan, maar ik moet toegeven dat onze de dochter haar naam met verve draagt en de naam Sophie haar goed past.

Joséphine heeft binnenkort een tentoonstelling in de Hortus. Ik heb het over de eerste vrouw van Napoleon Bonaparte,  mevrouw de Beauharnais.  Terwijl haar man  voortdurend op oorlogspad was, schonk Joséphine de laatste 15 jaar van haar leven  alle aandacht aan haar tuin.  In 1799, terwijl Napoleon maanden wegblijft voor zijn tocht door Egypte, koopt Josephine het Chateau de Malmaison,  ten Zuiden van Parijs.

Afbeeldingsresultaat voor Pierre-Joseph Redouté

Pierre -Joseph Redouté                                     bron: linternaute.com

Gedreven door haar verzameldrift wist ze een indrukwekkende botanische collectie op te bouwen in de tuinen van haar net gekochte huis. Kosten noch moeite werden gespaard. Met de gevulde portemonnee van Napoleon, worden uit alle uithoeken van de wereld zaden, bollen en planten aangevoerd naar de tuinen van Malmaison. Vooral de rozentuin, waar alle in die tijd bekende rozen stonden, is tot op de dag van vandaag befaamd.

De schilder Pierre-Joseph Redouté (1759 – 1840) wordt als hofschilder aangesteld en gebruikte vooral de rozen als onderwerp voor zijn schilderijen waardoor een deel van Joséphine’s plantenverzameling  vereeuwigd is gebleven.  In de tentoonstelling van de Hortus Botanicus Amsterdam (28 maart – 18 oktober 2015) ziet u een aantal van deze soorten terug.

Voltaire zei het al: ‘Il faut cultiver notre Jardin’.

Plantenjournaal – Narcissus ‘Spoirot’

Narcissus 'Spoirot'  foto MvL
Narcissus ‘Spoirot’                                                                           foto MvL

Het  vroegbloeiende hoepelroknarcisje is een klein schattig ivoorkleurige bloem van ongeveer 5 cm groot.  De vorm van de kleine bloemen lijkt op een hoepelrokje en staat prachtig tussen het gras, omdat het blad van de hoepelrok hetzelfde uiterlijk als een grasspriet heeft. Ze houdt van zon en niet van te droge grond. De bloem is vernoemd naar Hercule Poirot, de detective die een hoofdrol in een boekenreeks van Agatha Christies speelt. Waarom?: Joost mag het weten.  Dat is pas een stomme naam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s