Zonnehoed

Narcisboom                               Foto: Annette Vlug

Hé, een Narcisboom in het Vondelpark. Nee, narcissen groeien normaal niet in bomen, maar in het Vondelpark wel. Er staan een aantal van die bomen. Velen fietsen er voorbij, vaak te gehaast om iets op te merken. Ik zag deze narcissen enkele weken geleden, mogelijk bloeit er vandaag een andere bloem. Straks eens even kijken. Het Vondelpark is eigenlijk een sprookjespark, als je er maar oog voor hebt.

Wil je ook in een sprookjeswereld leven, sluit je aan bij de Guerilla Gardening. Het klinkt heftiger dan het is, zeker in de huidige wereld van gewelddadige terreurorganisaties is Guerilla Gardening  vrij onschuldig. Ze strooien wat met bloem-zaadbommen op onverwachte plekken of planten bollen in bomen. Ik sluit me graag aan bij deze Guerilla, heb altijd al bij een actiegroep willen horen, maar wist nooit welke. Deze lijkt me zeer geschikt.

Plantenjournaal – Echinacea (Zonnehoed)

Echinacea Foto: MvL
Echinacea ‘Jade’                                                                           Foto: MvL

Soms valt je oog op iets, waar je anders aan voorbij zou lopen. Niet omdat het mooi is, maar om de imperfectie die opvalt. Zo verging het me met deze zonnehoed (Echinacea) waarvan twee bloembladen niet in lijn met de anderen stonden. Eén liet z’n bloemblad ietsiepietsie hangen terwijl de ander juist wat omhoog sprong.  Heel subtiel.  Maar toch viel zij op te midden van een hele groep zonnehoeden waarvan alle bloembladen keurig gelijk stonden. Ze trok zo de aandacht dat ik wel moest blijven staan.

De Zonnehoed is een vaste plant, afkomstig van de Noord Amerikaanse prairie en bloeit van juli tot september, wordt ongeveer tussen de 70 en 90 cm hoog. Na de bloei blijven de uitgebloeide stengels lange tijd opvallende silhouetten houden. Mooi te combineren met grassen. Net als op de prairie.

De meest bekende zonnehoed is de Echinacea purpurea.  Niet alleen vanwege haar geneeskrachtige werking. Wie kent Echinaforce (tegen verkoudheid) van Dr. Vogel niet? Maar ook vanwege de combinatie van een oranjebruin groot hart omringd door contrasterende paarse bloemblaadjes. Ook mooi, maar net iets minder mooi als mijn imperfecte zonnehoed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s