Trojka hier, Trojka daar

Troika roos Foto: MvL
Troika roos                                                                                  Foto: MvL

Op de internationale kwekersdagen van Bingerden kwam ik de Troika roos tegen. Troika lijkt op ‘Trojka’ en dat woord is de laatste tijd nogal in het nieuws. Dit in verband met de financiële situatie in Griekenland.  Namens de Europese Unie onderhandelt de trojka (EC, IMF en ECB) met Griekenland over de Griekse staatsschuld die iets aan de hoge kant blijkt te zijn, althans volgens de Europese richtlijnen.  De trojka biedt financiële noodsteun aan in ruil voor bezuinigingen aan Griekse kant. Als er niet wordt bezuinigd zoals de trojka beveelt, zijn de poppen aan het dansen. 

Niet dat ik meteen aan deze ingewikkelde crisis dacht toen ik die roos zag. Nee, ik dacht aan Drs. P.  door zijn lied ‘Dodenrit’ waar de trojka veelvuldig langs komt (“Trojka hier, Trojka daar”),  maar dan in de gedaante van een Russisch rijtuig met drie paarden. Hoewel opgewekt van toon, is het verhaal minder vrolijk. Een gezin rijdt per trojka door de Russische bossen achtervolgd door uitgehongerde wolven. Om de wolven koest te houden wordt na enig overleg zoon Pjotr als eerste opgeofferd en uit de trojka gegooid,  de overige kinderen volgen. “Trojka hier, Trojka daar”. Er zat altijd wel een kwinkslag in zijn teksten, tot aan zijn laatste tekst toe. De taalvirtuoos groette ons in zijn rouwadvertentie nog eenmaal hartelijk toe. En wel op z’n ollekebolleke’s:

Even uw aandacht graag!
Korte berichtgeving:
Ondergenoemde
Is niet meer in beeld —

Wat hier (behalve voor
Onbelangstellenden)
Hartlijke groetend
Wordt medegedeeld
Drs.P

Wat een unieke man. Bijzonder om zo je eigen dood bekend te maken. Zijn uitgever had de volgende zin uit het fameuze lied Veerpont  (‘Heen en Weer’) voor Drs. P.  aangehaald:

 ‘De oever waar we niet zijn noemen wij de overkant. Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland’.  

Met deze pracht zin sluit ik af en ben blij dat ik de troika roos tegen kwam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s