Zeg het met bloemen

Afbeeldingsresultaat voor zonnebloemen op de rampplek MH17Zonnebloemen op de rampplek MH17                                        Bron: nrc.nl

Zeg het met bloemen moet Poetin  gedacht hebben.  Kort na de oproep om een internationaal tribunaal op te richten om daarmee de daders van de vliegramp met de MH17 voor de rechter te slepen, gaf Rusland te kennen dat er beestjes in de Nederlandse bloemen krioelen.  Het ongedierte zou ‘een ernstig gevaar’ vormen voor de Russische economie en landbouw.  Nadat het Europese fruit in de ban is gedaan, wordt nu ook de Nederlandse bloem geboycot.

Poetin heeft wel gevoel voor timing. Bij elke stap die Nederland zet om dichter bij de waarheid te komen, ziet Rusland ze vliegen. Toen onlangs bewijs van een Russische raket op de rampplek gevonden werd,  verbrandde Rusland containers met vers geplukte rozen en chrysanten in Russische steden vanwege meevliegende Californische trips (kleine insecten met rafelvleugels). Wat is de volgende zet?

Ondertussen bewegen de zonnebloemen op de rampplek in de Oekraïne meewarig mee. Elke dag draaien ze met de zon mee. ’s Ochtends naar het oosten en ’s avonds naar het westen. Dat geldt overigens alleen voor de bloemknoppen die nog niet geopend zijn. Eenmaal geopend, is het met het draaien snel gedaan en wijst de bloem de hele dag naar het oosten. Zo makkelijk als politici kunnen draaien, kunnen zonnebloemen dat dus ook.

Goudsbloemen kunnen het ook. Hun geheim is de flexibele stengel.  Bepaalde cellen in de stengel kunnen strekken of krimpen door een hogere of lagere waterdruk. Terwijl de cellen aan de ene kant van de stengel zich door een stijgende waterdruk strekken, krimpen de cellen aan de andere kant en zal de bloem in de richting van de krimpende cellen draaien. Het geheim van de draaiende politici is nog niet ontrafeld.

Plantenjournaal – Artisjok

Artisjok foto: MvL
Artisjok                                                                                                            foto: MvL

Ik doop de blaadjes van de artisjok in de mosterdsaus en zuig het vlees er uit.  Heerlijk, totdat je bij de taaie draden komt. Dan zit opeens je mond vol haar.  Beter eerst de draden weg schrapen, ik geef toe, een secuur werkje, maar de moeite waard, want het lekkerste zit onder: de bodem.

De artisjok (Cynara scolymus) is een decoratieve plant met haar grote grillige grijze bladen met een opvallende zacht paarse bloem.  De plant is niet alleen lekker, maar bloeit ook nog ’s mooi. Je moet wel kiezen: ga ik voor de bloem of ga ik ga ik aan tafel genieten van een ware delicatesse?  Allebei gaat niet, want een eetbare artisjok moet ver voordat hij in bloei staat geplukt worden. Kiest u maar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s