Braamboos

Japanse wijnbes foto: Janine ten Horn
Japanse wijnbes                                                                    foto: Janine ten Horn

Met een zekere regelmaat stuurt vriendin J. foto’s met de vraag: ‘Wat is dit?’  En ik doe dat bij haar. Het zijn onze bloeimomentjes. J. is daar mee begonnen om m’n plantenkennis op te krikken. Zo kreeg ik deze week bovenstaande foto via de Whats App. ‘Braam of framboos, een makkie’ dacht ik nog. Om m’n kennis te showen app ik het liefst direct terug, maar voor de zekerheid ging ik even op het grote web te rade. Twee uur later was ik nog bezig, ik kwam er niet uit. Hoe meer informatie, hoe moeilijker het wordt. Kennis van zaken is meestal een belemmering,  ook in de plantenwereld. 

Nooit geweten dat er zoveel bramensoorten zijn: Black Satin, Himalaya (stekels, grote vruchten ) Thornfree (smakelijk en grote vruchten), Thornless Evergreen (weinig smaak) en de Thornless Loganbes  (grote donkere vruchten en wat zurig) zo kan ik nog wel even doorgaan, maar geen één leek erop. Misschien was het dan toch een framboos of een braamboos? Die laatste, de rubus thomless boysonberry bestaat echt!  Braamboos leek me een geschikt antwoord (en makkelijk voor als je het eigenlijk niet weet). Fout, het bleek een Japanse wijnbes te zijn.  Nou J.,  jij mag raden wat voor vrucht hierna staat afgebeeld. Een tip van de sluier: het is een braam, maar welke?

Bramen in Breduriere foto Annette Vlug
Bramen van Chateau Breduriere                                                                        foto Annette Vlug

Het is druk in Amsterdam. Sail is net voorbij, evenals het Prinsengrachtconcert en de Parade, maar gelukkig is de Uitmarkt net begonnen, anders zou het wel heel stil worden in Amsterdam en volgende week staat de opening van het (nieuwe) Van Gogh op het programma.  Aan evenementen geen gebrek.  Ik dacht aan vriendin A., die me ook een bramenfoto stuurde. Toeval ? Niet voor een bloeimoment, maar om het ware leven te laten zien. In alle rust plukt ze bramen om jam van te maken, vlierbessen om sap van te maken en ’s middags wandelt ze met haar ezels Louis en Coco. En dat allemaal op haar landgoed in het zuiden van de Vendée in Frankrijk.  Vriendin A. is namelijk een heuse kasteelvrouwe die een echt chateau bestiert en goed voor haar gasten zorgt. Op Chateau Breduriere  slaap je in kasteelkamers of in  lodges en heb je geen last van evenementen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s