Zomerzotje

Zonkllkjklfajla foto Janine ten Horn
Het zomerzotje – Leucojum –                              foto Janine ten Horn

Gewoon omdat ze te ouderwets zijn en te weinig worden gebruikt, worden ze aan de kant gezet. Ik heb het over de woorden die niet meer zijn opgenomen in de Dikke van Dale. Na 10 jaar is er weer een nieuwe papieren druk én dat in ons digitale tijdperk. Mooi. Minder mooi is dat het woord ‘zomerzotje (o)’ verdwenen is. Ook mijn laptop herkent het woord direct al niet meer: bij het tikken van de laatste letter, verschijnt er meteen een rode streep onder. Dat gaat snel. Een dwaas plantje met zo’n lieve naam kan er toch niet zomaar uit worden gegooid? Dwaas en ongeduldig, trotseert  weer en wind en laat zich als ‘zomerzotje’ voor de gek houden om in de winter te gaan bloeien. Zelfs als het vriest. Zo’n moedige bloempje hoort vermeld te blijven,  zeker in onze wereld waar moedige wezens al in de minderheid zijn.

Het schijnt dat je een woord kan helpen terug te laten keren in de Dikke. Het woord moet veel gebruikt worden en wel in het gehele Nederlandse taalgebied. Zomerzotje moet dus opvallen zodat het nieuws het oppakt. Hoe krijgen we het zomerzotje bij Humeto Tan of De Wereld Draait Door aan tafel?

Plantenjournaal – Leucojum
Het krokusje (crocus) en sneeuwklokje (galanthus) zijn bekende voorbeelden van het zomerzotje. Misschien is het lentklokje en het zomerklokje (leucojum) iets minder bekend, maar zeer de moeite waard. Ze lijken op sneeuwklokjes maar zijn groter en anders dan de meeste bollen, kunnen ze tegen een vochtige grond. De bloemblaadjes zijn sierlijk wit met groene puntjes. Het lenteklokje bloeit in februari met één hooguit twee bloemen per steel en het zomerklokje in mei met meerdere bloemen per steel. Het zijn sterke bolgewassen en goede verwilderaars.

Het is nu de perfecte tijd (voordat het gaat vriezen) om krokus-, sneeuwklok- en leucojum-bollen te planten. Laten we dat massaal doen, niet alleen in de tuin, maar ook in die van de buren, op het dak, in het park, bos, vluchtheuvels,  zodat Nederland in het vroege voorjaar geheel bedekt is met  ‘moedige’ zomerzotjes. Dan bel ik de heren Van Nieuwkerk en Tan wel even.

 

2 gedachten over “Zomerzotje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s