Duistere schoonheid

IMG_6326
Boomkorstmossen in  De Trossachs (Schotland)                                 foto: MvL

De reisgids Trotter haalde de Schotse schrijver Sir Walter Scott aan om zo het landschap van De Trossachs in Schotland te beschrijven: ‘Prachtig woest, bijna een droomlandschap’.  Niet onterecht. Ik liep daar in een bos waar elke boom bekleed was met wazig lichtgroen mos. Geen boom viel uit de toon. Er hing een vochtige nevel laag boven de grond.  Alles was verstild. Inderdaad prachtig , maar ook een beetje spookie.  Dat laatste kwam voort uit onwennigheid.  Ik moest wennen aan de stilte, aan niemand om me heen en aan niemand die ik tegenkwam. Precies wat ik wilde. Maar eenmaal m’n doel bereikt, twijfelde ik: ‘Verder lopen of teruggaan naar de bewoonde wereld?  

Korstmos De Trossachs 3
Boomkorstmossen in De Trossacs (Schotland)    foto: MvL

Het geritsel van bladeren door een rondstappend vogeltje boezemde mij al angst in. Ik probeerde me te vermannen en liep met grote passen door het bos, het was een uur of zes in de ochtend.  Nog steeds op m’n hoede begon ik te fantaseren over hoe Ivanhoe (van Walter Scott) mij te paard wel zou redden als de rovers mij te grazen zouden nemen en het echt gevaarlijk zou worden. Gevaarlijk werd het niet en natuurlijk geen spoor van een paard te bekennen, wel de duistere schoonheid. Wat een geluk: ik liep werkelijk in een sprookjesbos. Waarom dan teruggaan naar de bewoonde wereld?

The wood was lovely, dark and deep,
But I have promises to keep,
And miles to go before I sleep,
And miles to go before I sleep.

(uit: ‘Stopping by Woods on a Snowy Evening” van Robert Frost)

korstmos de Trossachs
foto: MvL

Plantenjournaal- Korstmossen
Tijdens een korte cursus  in de Hortus van Amsterdam leerde ik over de wonderlijke wereld van het plantenrijk. Hoe een groene alg uiteindelijk een orchidee wordt. Nou gaan daar wel miljoenen jaren overheen, maar toch, het blijft een wonder. De  evolutie van de plantenwereld is zo ingewikkeld, dat het niet een, twee, drie na te vertellen is. Tenminste  door mij, daarvoor moet ik op zijn minst de cursus nog twee keer overdoen.  De korstmos uit het sprookjesbos is een symbiose van een schimmel met een alg en behoort strikt genomen niet tot het plantenrijk, maar speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van de eerste landplanten. Het is maar dat u het weet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s