Mind your own business

roos eind nov
Roos in bloei eind november  Vondelpark                                       foto MvL

Op een grijze dag als deze kan je je ogen het beste iets wijder openen. Dat kan helpen om de boel wat lichter te zien en met een beetje geluk stuit je op iets waar je anders aan voorbij zou lopen.  Dat overkwam mij vanmorgen. Opeens stond ik oog in oog met een witte roos en wel een in bloei, met aan de andere tak nog twee knoppen die er ook zin in leken te hebben. Zin om open te gaan en dat eind november. Moedig hoor.  Verderop nog een rode. Ik strekte m’n rug en stapte verder door de bruine bladeren, langs de kale bomen en kreeg meteen weer goeie zin.

roos 2 eind nov
Roos in bloei eind november Vondelpark                                         foto MvL

Plantenjournaal – Mind-your-own-business 
Mind your own business is de  Engelse naam voor slaapkamergeluk. U weet wel dat aaibare plantje met die piepkleine blaadjes.  Ik heb het plantje als Sinterklaas-surprise voor m’n puberdochter  gekocht, omdat ze vindt dat ik me teveel met haar zaken bemoei. Daar zit wel wat in. Ach, ik moet gewoon nog wennen dat ze ouder wordt. Zal ik dat dan ook maar in het gedicht zetten?

Je zou denken dat de naam ‘slaapkamergeluk’ doelt op  ‘geluk in de slaapkamer’, maar dat blijkt anders te liggen. Haar naam verwijst naar de ideale standplaats: een koele kamer zonder direct zonlicht, zoals de slaapkamer. Er wordt gezegd dat, als je je vinger op de plant legt,  een vingerafdruk achterblijft die lang zichtbaar zal blijven. U bent vast gewaarschuwd.

slapekamergeluk                                   bron: blog-seniorennet.be

Het geluk hoeft zich niet tot de slaapkamer te beperken, de plant kan ook buiten als bodembedekker gebruikt worden. Plant ‘m dan wel op een beschutte plek want zij houdt van schaduw en heel winterhard is ze niet. In de zomer komen uit de bladoksels kleine witte of roze onopvallende bloemetjes te voorschijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s