Jac. P. Thijsse

Jac. P. Thijsse park Amstelveen foto:MvL
Jac. P. Thijssepark Amstelveen                                              foto MvL

Een week geleden, op de eerste dag van het jaar liep ik in het Jac. P. Thijssepark.  Het was m’n eerste keer daar in het kleine parkje te Amstelveen. Het is een heus heemparkje.  Een wandeling na oudejaarsnacht doet wonderen. Ook leken de wilde planten in een wondere wereld te vertoeven. Sommigen vol in bloei.  Zoals het vrolijke Leucojum  (lenteklokje), u weet wel het zomerzotje, het woord dat ik in oktober liet vallen, omdat het uit de Dikke van Dale was gekieperd.  Belofte maakt schuld: ik had beloofd het Zotje weer terug te brengen in de Van Dale.  Nou, m’n offensief is begonnen.

Zomerzotje in Jac. P. Thijssepark foto MvL
Zomerzotje Leucojum in Jac. P. Thijssepark                            foto MvL

De naam van het park deed me denken aan mijn lagere schooltijd : de Jac. P. Thijsseschool, een klein dorpsschooltje in Groningen. Het was de onderwijzer, veldbioloog en schrijver Jac. P. Thijsse die het begrip ‘heemtuin’ introduceerde, bedoeld om inheemse, wilde planten te leren kennen. In Amstelveen is dat zeker goed gelukt. Geen wonder dat het park tot Rijksmonument is bestempeld. Hoewel de naam wilde planten anders doet vermoeden is het onderhoud ervan zeer intensief en voor een groot gedeelte handmatig,. Dat maakt het park des te indrukwekkender.

Het leek wel of ik in Schotland liep, dezelfde stilte, geen mensen, geen wind…. Alleen de schoonheid van de natuur. Waarom dan toch altijd alles ver zoeken, terwijl ’t om de hoek te vinden is?

Plantenjournaal- Verbascum (Toorts)

Rozet van Verbascum
Bladrozet van Verbascum                                                               Foto MvL

Naar beneden starend viel mijn blik op een wat grijs viltige platte rozet.  Een ezelsoor? Nee, dat was het niet. Het bleek een toorts te zijn. Daarover volgende week meer…

Een gedachte over “Jac. P. Thijsse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s