Zaai

 

moestuin
Moestuintjes in de Boelentuin     foto:MvL

Zaai in maart, las ik in alle tuinbladen van de afgelopen weken. Een beetje onrustig werd ik er  van, want zoals altijd ben ik te laat. Altijd te laat, de tijd haalt me in. Het is inmiddels april en de onrust is allengs toegenomen. Dit wordt nog eens verergerd door de online zaaikalender die me wekelijks vertelt wat ik  zaaien moet. Goed bedoeld en handig, maar niet voor je rust. Gelukkig las ik de volgende regel in de krant: ‘Zaai in maart, maar niet te vroeg, want er is nog tijd genoeg”.  Een geruststellende gedachte.

Dit weekend heb ik m’n tuinbroek maar eens aangedaan en ben begonnen. Niet alleen met zaaien, maar ook met het planten: aubergine, rode paprika, tomaten… Dat gaat een stuk sneller dan zaaien en bovendien is er geen zaaikalender die dicteert. De planten hebben natuurlijk geen flauw idee dat het april is, zeker nu maart niet echt lentig aanvoelde. Het zou mij niet verbazen als ze denken dat het maart is. En ik ben natuurlijk de laatste die gaat vertellen dat het al april is.

De kat Apollo kijkt me aan en denkt ‘mens waar maak jij je druk over?’ Hij laat zich niet leiden door de tijd, is nimmer gehaast en heeft nooit last van te laat komen. Evenals planten. Planten laten zich niet haasten, ze nemen de tijd. Er valt best wat te leren van onze groene flora, als je er maar bij stilstaat.

apollo
Apollo    foto MvL

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s