Purple Prince

Purple Prince          bron: gardensonline.com

De tulp “Purple Prince”,  voorheen bekend als de Triumph-tulp doet zijn naam eer aan: De Purperen prins, gekleed in vorstelijk purperpaars wiegt dansend op zijn stevige steel. Purple Prince is een van de meest gekweekte paarse tulpen in Nederland vanwege zijn sterke karaktereigenschappen. De korte stevige steel houdt de bloem lang rechtop.

Nooit eerder het verband tussen deze tulp en Prince gelegd, maar vandaag lijkt het zo vanzelfsprekend. Bovendien is de tulp in 1987 geïntroduceerd, toch wel de hoogtijdagen van Prince. De Purple Prince bloeit nu overal en de wind laat de Purple Prins zelfs dansen in de tuinen van het Rijks.  In gedachten dans ik mee op het nummer Strollin’.

Plantenjournaal: Look-zonder-look 

Look-zonder-look    bron:kruidenkorf.nl

Sinds ik een cursus ‘wilde planten’ volg, leer ik naar planten kijken. Echt kijken. Dat lijkt makkelijker dan het is. Elke week behandelen we een plantenfamilie. Vorige week de Lelie- en Narcissenfamilie en deze week de Ranonkelfamilie waar de bosanemoon, boterbloem, dotterbloem, monnikskap en de akelei toe behoren. Elke familie heeft zo zijn eigen eigenaardigheden.

Afgelopen week werd de klas uitgelaten op landgoed Middachten om vijftig wilde planten op te sporen. Determineren heet dat in plantentaal. Met een loep om m’n nek, pincet in mijn broekzak was ik geheel voorbereid. Na twee uur had ik drie plantjes van de lijst gevonden. Gelukkig zijn mijn mede-klasgenoten beter in het kijken en wezen me behulpzaam op de planten die ik voorbij was gelopen.

Een van de plantjes die ik zag staan was het look-zonder-look. Alleen de naam al, maakt het plantje leuk: kijken-zonder- kijken. Met zijn vier witte kroonblaadjes, de onregelmatig getande helder groene bladeren doet hij opgewekt en fris aan. Dat is ie ook, zeker in de salade of in de kwark. Als je het blad  van de look-zonder-look tussen je vingers wrijft ruik je een knoflookgeur, misschien iets minder fris. Waarschijnlijk dankt hij daar zijn naam ‘Allaria’ aan(allium betekent knoflook). Look-zonder-look behoort tot de kruisbloemigen omdat hun vier bloembladen in een kruisje staan.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s