Bijna zestien

Alliums 2 Vondelpark


‘Papa wat deed jij eigenlijk toen je 15 was ?’ vroeg onze dochter S onder het eten. Leeftijd is opeens een dingetje geworden in huize van Lennep. Eerder speelde leeftijd geen rol, maar geleidelijk aan is het een onderwerp geworden. Van S begrijp ik het wel, zij wordt volgende maand zestien en kan niet wachten tot het zover is. “Het leven begint pas echt als je zestien bent” roept ze regelmatig. Ik kan me die tijd niet goed meer herinneren, maar spannend was het wel.

Ik vier met m’n tweelingbroer dat we gezamenlijk honderd worden, maar heb daar meer moeite mee dan ik wil toegeven. Het is maar een getal probeer ik me voor te houden, in de hoop mijn gevoel gunstig te beïnvloeden. Mijn man heeft nergens last van, die maakt zich sowieso niet druk om dingen waar je geen invloed op hebt. ‘Hou op’ roept hij steevast als ik over mijn leeftijd begin.

‘Ik hielp de Canadezen tijdens de bevrijding’.  Er viel een korte stilte. ‘Ik was vijftien toen Rotterdam werd bevrijd en meldde me aan als tolk of als gids. Ik kreeg een band om mijn arm met daarop het woord ‘Commandant’ (andere banden waren op) en voelde me een koning te rijk. Ik wees de straat of vertaalde wat er gezegd werd. Het mooiste vond ik als ik ’s avonds met een jeep thuis werd afgezet door een van de Canadezen. ‘Waar had je dan Engels geleerd?’ vroeg onze dochter. ‘Op school denk ik, hoewel de laatste jaren van de oorlog gingen we weinig naar school. Ik sprak gewoon Engels of ik dacht dat ik het kon’.
De opschepper.

Plantenjournaal- Daslook (Allium ursinum subsp.ursinum)

Aliums Vondelpark
Daslook in het Vondelpark      bron:MvL

Verwilderde daslook in het Vondelpark licht de donkere plekken onder de bomen lekker op. Het staat graag op donkere plekken.Met zijn lancetvormige bladeren en  zuivere witte bloemen (6 witte kroonbladen in bolvormige schermen) is het een elegante plant. In Nederland komt of kwam het niet zoveel voor, maar in Duitsland des te meer. Duitsers trekken er in het voorjaar op uit om de eetbare daslook bladeren uit het bos te plukken en die bladeren schijnen gezond te zijn voor het spijsverteringskanaal en hart- en vaatziekten. In Nederland is het plantje beschermd (stinzenplant), dus eigenlijk mag je het niet plukken, maar je kan er hele lekkere pesto voor bij de pasta van maken.

Recept daslookpesto:
Ingrediënten:
120 gr daslook – 5 tenen knoflook – 100 gr geroosterde pijnboompitten – 12 el parmezaanse kaas – zout – gemalen peper – olijfolie.

Bereidingswijze:
De ingrediënten (behalve olijfolie), pureren. Beetje bij beetje de olijfolie toevoegen en goed mengen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s