Strawberry

De tuin van Sjef         foto: Willem Kolvoort

‘Strawberry’ blijft een lekker woord.  ‘Aardbei’ klinkt ook niet verkeerd, maar anders: aardser, eenvoudiger, terwijl  ‘strawberry‘ sierlijker en romantischer klinkt. Bij ‘strawberries’ droom ik  weg en van een aardbei wordt ik wakker. Kunt u mij nog volgen?

En dan die smaak. Eenvoudig, maar zó lekker met slagroom. Dat hadden ze in de zestiende eeuw ook al door. Na zware, grote maaltijden zocht de keuken van de Tudors naar een licht toetje dat weinig tijd mocht kosten. Zie hier het ontstaan van aardbeien met slagroom. De combinatie van de zoete slagroom met de licht zurige smaak van aardbeien viel zo in de smaak dat de koninklijke gasten hun lievelingstoetje overal mee naar toe namen. Ook op Wimbledon eet men aardbeien met slagroom. De traditie is ontstaan omdat het tennistoernooi samenvalt met het aardbeienseizoen. Ze komen van een boerderij in Kent.

Plantenjournaal – De wateraarbei

De wateraardbei        foto: Willem Kolvoort

De wateraardbei (potentilla palustris) bestaat ook.  Het is een vaste plant uit de rozenfamilie. Ik werd erop gewezen door de tuin van Sjef in Velp waar deze plant aan de rand van de vijver groeit en bloeit. Op de site van Sjef zie je prachtige onderwaterfoto’s van Willem Kolvoort.  Het is geen echte aardbei, maar doet denken aan een aardbei, vanwege zijn verhoogde, sponsachtige rode bloembodem met vele gladde vruchtjes. Hij smaakt niet lekker, maar schijnt te helpen bij kneuzingen en verstuikingen. Misschien ook iets voor Wimbledon?

Wateraardbei (Potentilla palustris)
Wateraardbei     bron: http://www.dekruidenwereld.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s