Wissel van de macht

Jimson Weed/White flower       bron:www.georgiaokeeffe.nl

Londen is druk. Drukker dan Amsterdam. Daar hebben ze geen last van bierfietsen, maar van  Ferrari’s en Lamborghini’s die te hard optrekken en oorverdovend lawaai produceren. ‘Sjieke’ rijke buurtbewoners beginnen te klagen en in The tube lijkt iedereen haast te hebben, kijken mensen vermoeid of staren voor zich uit. In Noord Engeland, geen overlast van Ferrari’s, maar gebrek aan geld en banen. De Brexit hanen hebben inmiddels het veld verlaten en zijn even stil. Tijd voor een wissel van de macht.

Stef Bos bezingt het in zijn lied vrouwen aan de macht:
“De wissel van de wacht
Vrouwen aan de Macht
De wissel van de wacht

Nee vrouwen zijn geen engelen
Dat hoor je niet van mij

Maar alles moet veranderen
En het wordt langzaam tijd…
Voor een…”

Ik zie’t helemaal voor me May, Merkel en Hillary om de tafel, overleggend hoe ze de zaken in de wereld praktisch en efficiënt gaan aanpakken. Merkel neemt kordaat de leiding: ‘Hillary praat jij met Vladimir, May nodig jij Hollande, Renzi en de rest van Europa uit voor een Engelse tea? Dan neem ik Juncker voor m’n rekening en Boris heb ik hier al onder de duim. En mocht er gedoe over geld zijn, bel Christine Lagarde (IMF) en niet Draghi. Dames, ik reken op jullie! ‘Vrouwen aan de macht, ik geloof er wel in.

Georgia O’Keeffe Autumn Trees-The Maple 1924 Oil on canvas.

Georgia O’Keeffe’s  Autumn Trees-The Maple 1924
Photograph: Georgia O’Keeffe Museum

Ook een sterke onafhankelijke vrouw was de Amerikaanse Georgia O’Keeffe (1887-1986). Een overzicht van haar werken hangt nu in de Tate Modern.  Zij was een van de eerste vrouwelijke Amerikaanse modernisten. In de tweede helft van de jaren twintig brak ze door met haar spraakmakende close-ups van bloemen. De manier waarop O’Keeffe een bloem schilderde was nieuw in die tijd. Het hart van een bloem stond centraal, alsof de voorstelling vanuit de ogen van een bij was getekend. Sommige critici zagen de bloemen als beladen seksuele symbolen, zelf wees ze dat van de hand.  Ze zei hierover: ‘Nobody sees a flower – really- it is so small – we haven’t time- and to see takes time… So I said to myself- I’ll paint what I see- what the flower is to me, but I’ll paint it big and they will be surprised into taking time to look at it- I will make even busy New Yorkers take time to see what I see of flowers…  Well – I made you take time to look …and when you took time… you hung all your own associations with flowers on my flower and you write about my flower as if I think and see what you think and see of the flower – and I dont’t.  Probeer het zelf, neem een bloem in de hand, kijk er eens echt goed naar… en voor even ben je in een eigen wereld.

Een gedachte over “Wissel van de macht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s